Ovako se hrane stogodišnjaci u čuvenim Plavim zonama: 11 ključnih stvari koje produžavaju život, 1 od njih malo ko radi

Evo kako da doživite stotu, hranite se kao oni i dugovečnost vam je obećana

Lepi & Zdravi
Ovako se hrane stogodišnjaci u čuvenim Plavim zonama: 11 ključnih stvari koje produžavaju život, 1 od njih malo ko radi
Foto: Thinkstock

Na svetu postoji pet Plavih zona gde je doživeti stotu redovna pojava, a to su: ostrvo Sardinija u Italiji, ostrvo Ikarija u Grčkoj, grad Nikoja u Kostarici, grad Loma Linda u Kaliforniji i ostrvo Okinava u Japanu.

S obzirom da Ishrana ima veliki udeo u održavanju zdravlja, istraživači su napravili vodič za ishranu u Plavim zonama koja daje jasne preporuke dobijene od članova zajednica u kojima žive stogodišnjaci.

- Jasno je da 90% ishrane stogodišnjaka čine neprocesuirana hrana, hrana biljnog porekla, ali i hrana koja se sastoji od složenih ugljenih hidrata. Temelji ovakve ishrane su integralne žitarice, orasi, zeleno povrće, kao i drugo baštensko povrće, ali i krtole i pasulj.

Deda, Deka
foto: Shutterstock

Glavni aspekti ishrane dugovečnosti uključuju:

  • Ishranu sa niskim sadržajem proteina do 65-70 godina, nakon čega se prelazi na ishranu sa umerenim unosom proteina.
  • 12 sati uzdržavanja od hrane na dnevnoj bazi (koji uključuju i vreme spavanja)
  • 3 posta godišnje, koji traju po 5 dana u proseku

- Pošto dijeta služi da bismo održavali zdravlje organizma, a ne da bismo izgubili na kilaži, ona može da reguliše gene koji utiču na proces starenja, ali i na one koji potpomažu pri uklanjanju oštećenih komponenti ćelija i regeneraciju delova različitih tkiva i organa - objašnjava dr Valter Logo, profesor gerontologije i bioloških nauka sa Leonard Dejvis škole Gerontologije pri Univerzitetu Južne Kalifornije.

mediteranska ishrana, dijeta, Zdravlje, način ishrane, hrana
foto: Shutterstock

Zašto je dijeta toliko važna za dugovečnost?

Kada je u pitanju savršena ishrana za postizanje dugovečnosti nutricionista Monik Ričard smatra da su ishrane koje propagiraju dijete Plava zova i Mediteranska Ishrana najbolje.

- I u Plavim zonama ali i na Mediteranu ljudi žive u zajednicama koje konzumiraju hranu koju sami uzgajaju, pa samim tim najviše jedu neprocesuiranu hranu, što je najbliže onome što je majka priroda stvorila, za razliku od proizvoda koji se dobijaju iz pogona i fabrika, industrijskih farmi ili lanaca brze hrane - objašnjava Ričard.

Ukupni unos i sastav ovih ishrana ne obuhvata visoko obrađenu hranu, zbog čega je i smanjen unos natrijuma, veštačkih aroma, boja i konzervansa, masti ili šećera. Hrana obe dijete podrazumeva proizvode sa nižim sadržajem zasićenih masti, holesterola i kalorija, ali više onih koji su bogati hranljivim materijama poput vlakna, antioksidansa poput vitamina C, E, A, i B i više minerala kao što su kalijum, magnezijum i jod.

Kuvanje
foto: Shutterstock

Preporuke za duži život:

  1. Vodite dnevnik o hrani koju imate pri ruci, ali i šta je potrebno da nabavite ili izbacite iz upotrebe
  2. Razmislite koliko zaslađenih pića konzumirate
  3. Razmislite koliko mesnih prerađevina koristite i nađite adekvatne zamene za njih
  4. Češće spremajte hranu kod kuće
  5. Radije sami idite u nabavku hrane, umesto naručivanja preko dostavljača
  6. U saksijama na prozorima zasadite začinsko bilje ili napravite u dvorištu malu baštu, ako za to imate uslove
  7. Kupujte povrće i voće na pijaci
  8. Eksperimentišite sa novom hranom
  9. Osvežite svoje obroke sa novim začinskim biljkama i začinima
  10. U svoju ishranu dodajte više zelenog povrća, mahunarke, sočivo i povrće
  11. Odvojite vreme da uživate u hrani

Stil/Kurir

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs