Istraživanje objavljeno u časopisu "Current Developments in Nutrition" pokazalo je da jedenje jednog avokada dnevno tokom 26 nedelja povećalo pridržavanje učesnika Smernica za ishranu Amerikanaca, a to nači da su se zdravije hranili. Uzorak je uključivao 1.008 učesnika (72% žena) prosečne starosti od 50 godina.
Grupa je bila podeljena na pola za eksperiment - jedna grupa je ograničila unos avokada, a druga se obavezala da jede jedan avokado svaki dan.
Da bi izmerili ukupni kvalitet ishrane, istraživači su procenili koliko su učesnici pažljivo pratili Smernice za ishranu Amerikanaca, koje su uključivale davanje prioriteta hrani i napicima bogatim hranljivim materijama, zadržavanje u granicama preporučenih kalorija, ograničavanje hrane i pića sa većim sadržajem šećera, zasićenih masti i natrijuma, te ograničavanje alkoholnih pića.
Kada analiziraju kako se ishrana grupe avokada poboljšala, istraživači primećuju veći unos povrća i povoljniji unos masnih kiselina – što znači da su konzumirali više nezasićenih masti nego zasićenih masti.
Grupa avokada je takođe doživela pozitivne promene u potrošnji natrijuma, rafinisanih žitarica i dodatog šećera. Međutim, grupa avokada je takođe pokazala izvesno izmeštanje ukupnih proteina (morskih i biljnih proteina) intervencijom avokada. Poruka ovde zaista nije da morate da jedete avokado dnevno, niti da je to pravo za sve. Umesto toga, uključivanje više integralnih namirnica u vašu ishranu (avokado i druge) jeste jedan od načina da podstaknete zdraviji tanjir bez opsednutosti ograničenjima.
U stvari, dok je avokado pun zdravih masti, vitamina i minerala, konzumiranje različitih biljaka je važno – posebno za zdravlje creva. Otuda, zašto neki zdravstveni stručnjaci preporučuju da pokušate da jedete 30 ili više različitih biljaka svake nedelje (da, začini i bilje se računaju) u potrazi za naprednim, raznovrsnim mikrobiomom creva.
Stil / Sensa / MindBodyGreen