7 DANA SAM JELA PO 3 JAJA DNEVNO, A ONO ŠTO MI SE DESILO JE NEVEROVATNO: Da sam znala da će me ovo snaći, počela bih pre

Iskustvo žene koja je 7 dana jela po 3 jaja dnevno, veoma je pozitivno.

Lepi & Zdravi
10:39h
7 DANA SAM JELA PO 3 JAJA DNEVNO, A ONO ŠTO MI SE DESILO JE NEVEROVATNO: Da sam znala da će me ovo snaći, počela bih pre
Foto: Profimedia

Jaja važe za veliki izvor proteina, vitamina i hranljivih materija, ali da li to znači da je poželjno da ih jedete svaki dan? Jedna novinarka je probala ovaj eksperiment i izvestila o njegovim posledicama. Jela je jaja svakog dana.

– Kao i većina dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere — gastronomska zadovoljstva koja su Save nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola, započela je svoju priču Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy.

Doručak, Dijeta, Ručak, Jaja
foto: Profimedia

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i bolesti srca. Poslednjih godina, studije poput ove u žurnalu „Nutrients“ iz 2018. godine su sugerisale da jaja imaju lošu reputaciju kakvu ne zaslužuju.

Nešto od toga je rezultat neznanja da postoji dobar holesterol i „loš“ holesterol, a deo toga je prebacivanje krivice na jaja jer se ponekad kombinuju sa mnogo nezdravijim namirnicama. Na blogu klinike Mejo, na primer, o vezi između jaja i srčanih bolesti piše da bi prerađeno meso sa visokim sadržajem masti i natrijuma koje često ide uz jaja „moglo učiniti više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja“. A na istom blogu piše da je takođe važan „način na koji se kuvaju jaja i druga hrana – posebno ako se prže na ulju ili puteru“.

Istina je, kaže registrovana dijetetičarka Džona Burdeos, da su jaja bogata hranljivim materijama i proteinima, kao i i da su dobar izvor drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K), B vitamine, folne kiseline i holin. „Za jaja se kaže da su ‘savršen protein’ jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i takođe su izvor antioksidanata (selen i karotenoidi u žumancetu), koji promovišu zdravlje očiju“, dodaje ona.

Jaja
foto: Profimedia

Jedno izuzetno veliko jaje nudi osam grama proteina i šest grama masti za 80 kalorija.

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedelje. Evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

Konzumiranje jaja svaki dan u toku jedne nedelje

- Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave, načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira, piše novinarka.

kuvana jaja, Vaskršnja Jaja, barena jaja
foto: Shutterstock

Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sledeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra pre nego što je otišla na put.

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrednost stvari koje jede. Na primer, umesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta koji bi joj doneo malu nutritivnu vrednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuvana jaja. Ona kaže da bi je mafin verovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vreme za užinu u avionu.

Zdrava hrana, Veče, Doručak, Sir, Jaja
foto: Shutterstock

Koliko su zdrava jaja?

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promenilo. Danas, „Harvard Health“ kaže: „Prosečna zdrava osoba verovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja nedeljno.“

Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva… to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom“.

Zaključak

– Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom nedelje u toku koje sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine, piše novinarka.

(Stil/ Citymagazine/ The Healthy)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs