POTPUNO SAM IZBACILA HLEB IZ ISHRANE I DOŽIVELA NEVIĐENI ŠOK: Ono što se desilo mom telu za samo 3 meseca je NEVEROVATNO

Uvek sam se pitala šta se dešava sa telom ako prestanemo da jedemo hleb, a onda sam rešila da uradim mali test.

Lepi & Zdravi
POTPUNO SAM IZBACILA HLEB IZ ISHRANE I DOŽIVELA NEVIĐENI ŠOK: Ono što se desilo mom telu za samo 3 meseca je NEVEROVATNO
Foto: Shutterstock

Otkad znam za sebe, trudim se da izgled dovedem do savršenstva. Kao i svaka druga žena, gotovo nikada nisam dovoljno mršava, uprkos tome što okolina i vaga kažu drugačije.

Visoka sam 163 cm, dok mi težina varira od 50 do 55 kilograma. Međutim, često sedenje dovelo me je do toga da se ugojim. Salo oko stomaka i "spojleri" na leđima postajali su sve uočljiviji, a vaga je pokazala 56 kilograma.

Shvatila sam da se sve više gojim, a da razne dijete kojima sam pribegavala, ne daju apsolutno nikakve rezultate. Prvi put u životu, rešila sam da izbacim hleb iz ishrane, kao i sve proizvode iz pekare i nakon 3 meseca, zanemela sam od šoka. Moje telo izgledalo je kao nikada do tada. Prvi put u životu, uspela sam da skinem svo salo sa stomaka.

hleb
foto: Shutterstock

Prvi mesec dana, striktno sam se držala pravila, te nikakvih odstupanja nije bilo. Potreba za hlebom bila je nikad veća, a krize veoma česte.

Drugi mesec, osećala sam da imam mnogo više energije, dok je obim struka bio znatno manji. Ono što je najbitnije, nisam imala nikakve krize, a sebi sam s vremena na vreme dopuštala "greške" u vidu pice ili bureka.

Treći mesec, hrana mi je bila mnogo ukusnija i konačno sam uživala u istoj, i to bez hleba! Potreba za hlebom svedena je na minimum, čak i kada bih htela da ga jedem uz nešto, nisam mogla. Osim toga što je okiolina počela da primećuje promene, ja sam se osećala poletnije i lepše. Što je najbitnije, smršala sam čak 7 kilograma.

Stomak, Struk, Mršavljenje, Merenje
foto: Shutterstock

Na ovom režimu bila sam 3 godine, a onda sam ponovo rešila da uvrstim hleb u ishranu kako bih se malo ugojila. Međutim, to mi se obilo o glavu, jer sam vratila svih 7 kilograma.

Donosim vam 5 razloga zbog kojih, iz mog ugla, ne treba preterivati sa hlebom.

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva naprosto nestanu. Potpuno prerađeno belo brašno zadrži samo oko 30% korisnih supstanci, koje nakon dve nedelje prestanu da budu aktivne.

A koji je rok trajanja brašna? 12 meseci. Svima toliko omiljen beli hleb koji se od njega pravi, sastoji se zapravo od beskorisnog belog praha, iako ga nazivaju brašnom najvišeg kvaliteta.

hleb, peciva
foto: Shutterstock

Razlog broj 2: Odsustvo ukusa

Priznajte, beli hleb nema ukusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Ne smeta da osetite ukus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim – mesa, supe, sira. Međutim, beli hleb ih ni ne poboljšava, kao što čine proizvodi od integralnog brašna.

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je savremenom svetu dostiglo ogromne razmere. Da bi prinosi bili što veći i brži, ona se zasipa pesticidima. Da se reše glodara i gljivica – proizvođači je tretiraju raznim hemijskim preparatima, ali glavno je ono što je čeka dalje.

Da bi brašno bilo belo, proizvođači koriste iste supstance za izbeljivanje, koje koristimo za pranje: benzoil peroksid, natrijum i kalcijum pirosulfat, kao i hlor dioksid. Uvek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen hleb: rafinisanog ili organskog. Rafinisano brašno prolazi ceo goreopisani put.

Razlog broj 4: Prekomerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustanu od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace hleb iz ishrane, u prve dve nedelje nakon toga izgubi na težini. Sto grama belog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja se primetno taloži na butinama, bokovima i stomaku, u obliku masnih naslaga.

Hleb ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, a skrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima, brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Sve to znači da ćete uskoro ponovo osetiti glad.

Razlog broj 5: Problemi s varenjem

Za ovo opet možemo "okriviti" gluten: on narušava integritet ćelija u crevima i time izaziva niz problema sa sistemom za varenje. Hleb od celog zrna sadrži element koji je veoma važan za ljudski organizam – celulozu. A nje u proizvodima od "visokokvalitetnog brašna" praktično nema.

Samo 5-6 komada integralnog hleba na dan, obezbediće vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite da zadovoljite tu potrebu voćem i povrćem, moraćete da pojedete 14 jabuka ili 21 šargarepu ili 25 paradajza ili 2,3 kg krastavaca.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs