Obratite pažnju

Zašto se budite umorni: 8 neprijatelja kvalitetnog sna!

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom delu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni
Lepi & Zdravi 14.10.2014. - 22:04h Autor: lisa.rs
Foto: Thinkstock

Mekani dušek, jastuk i ljubimci u spavaćoj sobi su neke od osnovnih grešaka zbog kojih se budite umorniji nego kada ste legli! Ispravite sledećih 8 grešaka i probudite se vedri i puni elana za predstojeći dan

 

Spavate na mekanom jastuku
Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom delu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni. Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbežni, naročito ako spavate sa strane. Osobama koje spavaju na strani preporučuje se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

 

Zbunjenost nakon buđenja - OVDE saznajte patite li od malo poznate spavaće bolesti!

 

Spavate u sobi bez roletni


Svetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svetla u sobi teško ćete zaspati, a lako probuditi. Nabavite masku za oči ili tamnije roletne u prostoru gde spavate,predlažu doktori, jer kvalitetan san ne utiče samo na raspoloženje već i na ostale zdravstvene procese.

 

Spavate u prostoriji koja je previše topla ili hladna
Temperatura preko 23 stepeni i ispod 12 otežaće proces uspavljivanja, ali buđenja. Doktori predlažu da je idealna tempertura oko 18 stepeni jer ubrzava vaš metabolizam.

 

Alarm da vam se organizam muči - OVDE saznajte koja tri znaka ukazuju da hitno morate da pijete vodu.

 

Spavate na sintetičkim materijalima


Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tela tokom spavanja. Kao rezultat, dobićete buđenje u znoju. Doktori predlažu da uvek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održaćete prirodnu temperaturu tela.

 

Koliko često treba menjati posteljinu, krpe, sunđere... saznajte OVDE.

 

Spavate na starom, tvrdom ili previše mekom dušeku


Od trenutka kada kupite dušek, računajte da će vam trajati od pet do deset godina u zavisnosti od kvaliteta, vaše težine i vremena koje ste proveli spavajući na njemu. Ukoliko vaš dušek ima veliko ulegnuće kada legnete ili sednete na njega, velika je verovatnoća da ćete se probuditi sa bolovima u leđima. Nažalost, ne postoji idealan dušek. Ukoliko je previše mek, bolovi u leđima su neizbežni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji takođe može biti loš za kičmu. Nabavite navlaku za dušek ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kičmi, predlažu doktori.

 

Šta način tuširanja govori o vašem karakteru, saznajte OVDE.

 

Gledate TV, kompjuter ili koristite telefon pre spavanja


Plava svetlost koju emituju moderni uređaji aktiviraju vaš mozak i on ne dobija signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili mejl u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svetlost dopire do kapaka i stimuliše nervni sistem i mozak da vas probudi. Najbolje je ostaviti telefon telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjite i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena pre nego što planirate da krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

 

OVDE pročitajte korisne savete moćne žene Arijane Hafington!

 

Spavate sa ljubimcima


Čak 63 odsto osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite sa ljubimcima pripremite im udobno mesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

 

Šta je dobro da uradite kada ne možete da zaspite, saznajte OVDE.

 

Koristite jastuk samo za glavu
Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod kolena kako bi poboljšali svoj položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kičma bila prava.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...