JETRA JE NAJVEĆI ORGAN U NAŠEM TELU I VRŠI VIŠE OD 500 FUNKCIJA: Evo koji znaci nam otkrivaju da je u LOŠEM stanju

Evo gde se nalazi jetra, koja joj je funkcija i šta se dešava kada oboli

Lepi & Zdravi
JETRA JE NAJVEĆI ORGAN U NAŠEM TELU I VRŠI VIŠE OD 500 FUNKCIJA: Evo koji znaci nam otkrivaju da je u LOŠEM stanju
Foto: Shutterstock

Jetra je jedan od najvećih organa u našem telu koji naporno radi na održavanju zdravlja obavljajući više od 500 osnovnih funkcija, kao što su izbacivanje toksina iz krvotoka, održavanje normalnog nivoa šećera u krvi i mnoge druge ključne funkcije. Bez zdrave jetre, opšte blagostanje je ozbiljno ugroženo, a ukoliko čovek prepozna znakove oštećenja jetre, to zaista može da mu spasi život.

Ovaj organ učestvuje u procesu varenja formiranjem žuči, tečnosti koju telo pravi kako bi se svarile masti. Jetra je takođe veoma važna u metabolizmu holesterola, kao i u funkciji detoksikacije krvi i pomaže telu da filtrira toksične supstance. Bolest jetre je, kako kaže, veoma teško stanje koje se ne leči baš tako jednostavno. Zato je prevencija najbolji način lečenja bolesti jetre, odnosno sprečavanje da se u organizam ne unose velike količine kalorija i masti, kao ni alkohol.

Iako najveći organ u ljudskom telu anatomski gledano, vrlo je jednostavan, ali funkcionalno veoma složen. Nalazi se u desnom gornjem delu trbušne duplje i većim delom je zaštićena rebrima. Sastoji se od levog i desnog lobusa. Gornja strana jetre je ispupčena, dok donja leži na debelom crevu i želucu a zadnjom stranom povezana je sa dijafragmom.

Jetra
foto: Shutterstock

Ispod jetre nalazi se žučna kesa, delimično pankreas i tanko crevo. Svi ovi organi rade zajedno na varenju, obradi i apsorpciji hrane. Jetra odraslog čoveka je teška oko 1.350 grama i kroz nju, u stanju mirovanja, svakog minuta protekne oko 14 dl krvi.

Za razliku od ostalih organa jetra prima krv bogatu kiseonikom iz jetrene arterije i upravo ova vena dovodi krv bogatu hranljivim materijama iz digestivnog trakta.

Jetra je glavni „kontrolor“ i filter unetih materija i „odlučuje“ o njihovoj sudbini: skladištenje ili dalja prerada i distribucija.

Ova specifična telesna laboratorija zahteva našu posebnu podršku, jer čovek može živeti sa jednim bubregom, može se živeti i bez slezine, bešike ili čak i bez želuca, ali ne može bez jetre. Dobra vest je da jetra ima neverovatnu moć regeneracije tj. može biti odstranjen njen veći deo, a da se ona ipak potpuno obnovi.

Bolest, žena, Bolnica, Bolesna žena, Smrt, umiranje
foto: Shutterstock

Kada jetra oboli ona ne daje baš vidljive simptome koji bi nas upozorili, ovi znaci bi mogli biti signal da nešto nije u redu.

  • Koža i oči koje izgledaju žućkasto (žutica)
  • Bol u stomaku i otok
  • Otok u nogama i gležnjevima
  • Svrab kože
  • Tamna boja urina
  • Bleda boja stolice
  • Hronični umor
  • Mučnina ili povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Sklonost lakog dobijanja modrica

Najveći rizik za razvoj bolesti jetre imaju osobe kod kojih je dijagnostikovana ciroza kao posledica unosa prevelike količine alkohola ili zbog infekcije hepatitisa. I alkohol i hepatitis izazivaju upalu jetre što na kraju dovodi do oštećenja organa i potencijalno do karcinoma. Poslednjih godina u svetu medicine otkriva se porast oboljenja masne jetre, uzrokovanu prekomernom količinom kalorija i masti u ishrani što dovodi do masnih naslaga u jetri, koje takođe mogu da dovedu do oštećenja jetre i povećanog rizika za razvoj raka jetre.

Nezdrava hrana
foto: Shutterstock

Evo kako može da se spreči bolest jetre:

  1. Pijte alkohol umereno. Za zdrave odrasle osobe, to znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce. Teška ili rizična konzumacija je definisana kao više od 8 pića nedeljno za žene i više od 15 pića nedeljno za muškarce.
  2. Izbegavajte rizično ponašanje. Koristite kondom tokom seksa. Ako odlučite da se tetovirate ili stavite pirsing, pazite gde idete na tretman, posebno u smislu stručnosti i higijene.
  3. Potražite pomoć ako koristite nedozvoljene intravenske droge i ne delite igle za ubrizgavanje droge.
  4. Vakcinišite se. Ako ste pod povećanim rizikom da dobijete hepatitis ili ako ste već bili zaraženi bilo kojim oblikom virusa hepatitisa, razgovarajte sa svojim lekarom o vakcinaciji protiv hepatitisa A i hepatitisa B.
  5. Mudro koristite lekove. Uzimajte lekove na recept i lekove bez recepta samo kada je potrebno i samo u preporučenim dozama. Ne mešajte lekove i alkohol. Razgovarajte sa lekarom pre mešanja biljnih suplemenata ili lekova.
  6. Izbegavajte kontakt sa krvlju i telesnim tečnostima drugih ljudi. Virusi hepatitisa se mogu preneti slučajnim ubodom igle ili nepravilnim čišćenjem krvi ili telesnih tečnosti.
  7. Čuvajte i spremajte hranu na bezbedan način. Operite ruke temeljno pre jela ili pripreme hrane. Ako putujete u zemlju u razvoju, koristite flaširanu vodu za piće, perite ruke i zube.
  8. Pazite sa aerosolnim sprejevima. Obavezno koristite ove proizvode u dobro provetrenom prostoru i nosite masku kada prskate insekticide, fungicide, boju i druge toksične hemikalije. Uvek pratite uputstva proizvođača.
  9. Zaštitite kožu. Kada koristite insekticide i druge toksične hemikalije, nosite rukavice, duge rukave, šešir i masku kako se hemikalije ne bi apsorbovale kroz kožu.
  10. Održavajte zdravu težinu. Gojaznost može da izazove nealkoholnu masnu bolest jetre.

Stil/ Krug zdravlja / E klinika

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs