važna tema

KAKO POBOLJŠATI IMUNITET KOD DECE: Roditelji, OBAVEZNO obratite pažnju na OVO i sačuvajte IM ZDRAVLJE

Gojaznost je sve češća među decom pošto im manjka fizičke aktivnosti

Saveti stručnjaka
Autor:
KAKO POBOLJŠATI IMUNITET KOD DECE: Roditelji, OBAVEZNO obratite pažnju na OVO i sačuvajte IM ZDRAVLJE
Foto: Shutterstock

Svaka mama zna koliko je važno da njeno dete ima dobar imunitet kako bi ga bolesti zaobišle. Klinci su podložniji virusima i bakterijama od odraslih, pa treba učiniti sve da bi bili zdraviji i snažniji.

Deca, Igra, Vrtić, Kockice
foto: Shutterstock

Igranje u parku ili igraonici jača imunitet

Iako je veća verovatnoća da će dete pokupiti više virusa ako se druži s drugom decom, upravo ta izloženost jača imunitet. Naime, dete će do pete godine biti otpornije na bolesti od dece koja nisu išla u vrtić ili se nisu redovno družila s vršnjacima.

Dete, Pušenje, Pasivno pušenje
foto: Shutterstock

Duvanski dim je veoma štetan za decu u razvoju

Pasivno pušenje u detinjstvu povezano je s povećanim rizikom od astme i bolesti disajnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog deteta jeste da ga što manje izlažete duvanskom dimu.

dete jede povrce
foto: Shutterstock

Učinite sve da zavole zdravu hranu

Hranljivost voća i povrća ništa ne može nadmašiti jer su oni najbolji izvori antioksidansa, minerala, vlakana i vitamina, koji štite ćelije od oštećenja. Neka vaše dete svakog dana ima obrok ili užinu od voća ili povrća.

Priroda, Deca, Igra, Detinjstvo
foto: Thinkstock

Podstaknite ih na igru napolju

Gojaznost je bolest koja je sve češća među decom pošto im manjka fizičke aktivnosti. Podstaknite dete da se što više kreće jer je to neophodno za njegov pravilan razvoj. Fizička aktivnost podstiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti, a pozitivno utiče i na raspoloženje.

Kvalitetan san je veoma važan

Dok dete spava, njegov organizam stvara antitela i hormone rasta. Nedostatak sna može sprečiti proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za odbranu od infekcija. Zato je važno da leže na vreme i da odspava sedam-osam sati.

pranje ruku, dete pere ruke
foto: Shutterstock

Higijena ruku je obavezna

Pranje ruku najbolji je način da smanjite rizik od nastanka bolesti, zato naučite svoje dete da stekne tu korisnu naviku.

Sreća, Porodica
foto: Shutterstock

Pružite im što više ljubavi

Imunitet je povezan i sa emocijama, pa će brižan odnos pun ljubavi i pažnje ojačati detetovo zdravlje. Maženje i lepi razgovori, izražavanje nežnosti i

Bonus video:

ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u snažnu i srećnu osobu punu samopouzdanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs