NAJZDRAVIJA RIBA NA SVETU JE I NAJJEFTINIJA I NAJUKUSNIJA: Snižava holesterol, popravlja memoriju i štiti srce

Ukoliko postite, sigurno je da češće jedete ribu nego onim danima kada nije post, ali da li znate koja je riba najzdravija

Lepi & Zdravi
Autor:
NAJZDRAVIJA RIBA NA SVETU JE I NAJJEFTINIJA I NAJUKUSNIJA: Snižava holesterol, popravlja memoriju i štiti srce
Foto: Profimedia

Doktori kažu da je pametno da ribu jedemo barem jednom nedeljno, dok 2 puta nedeljno jedemo bareno meso, a ostala 4 dana da konzumiramo obroke od povrća.

Iako svi znamo da je riba zdrava, da li znate koja je najzdravija?

Donosimo vam spisak 9 najzdravijih riba na svetu:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori naše starenje.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

Riba, Omega 3
foto: Shutterstock

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice - Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao.

6. Skuša - ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka - Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

Riba, Hrana
foto: Shutterstock

8. Sardina - Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna - ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs