Užasan bol

ŠTA JE OKIDAČ ZA MIGRENU: Bolovi su nesnosni, a razlog je najčešće OVO


Najmanje što možemo da uradimo za one koji imaju migrenu jeste da pokažemo razumevanje i saosećanje

Lepi & Zdravi
Autor:
ŠTA JE OKIDAČ ZA MIGRENU: Bolovi su nesnosni, a razlog je najčešće OVO
Foto: Shutterstock

Migrena nije obična glavobolja. Međutim, oni koji je nikada nisu imali misle da je to "nevidljiva" bolest.

Pacijenti često slušaju komentare poput: "Nije to tako strašno, šta ti je?!" ili "Svi ponekad imaju glavobolju!" Ljudi oko njih često im prebacuju da glume ili da preteruju... Koliko je jak bol od migrene - to ne zna niko ko je bar jednom nije imao: taj grozni napad dolazi sasvim iznenada, bez ikakvog prethodnog upozorenja. U glavi grmi i seva, pritisak je užasan i imate osećaj kao da će vam glava svakog časa eksplodirati. Pulsirajući bol je toliko jak da se ne možete koncentrisati ni na šta drugo, a usmeren je uglavnom na samo jednu polovinu glave, a pokreti, svetlo i buka dodatno ga pojačavaju.

migrena, glavobolja
foto: Shutterstock

Koliko traje

Migrena može trajati do tri dana, a često je prati osećaj mučnine i povraćanje. Upravo zato ne moramo ni pomenuti da su odlazak na posao i normalno funkcionisanje nemogući. Migrena se ne ubraja bez razloga (prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji) među 20 najčešćih "bolovanja" koja najviše ograničavaju svakodnevni život. 70 odsto migrena je nasledno.

Zašto se javlja

Još se istražuje pravi uzrok nastanka migrene. Za iznenadni napad često su krivci stres, buka, neredovno spavanje ili određene namirnice. Mozak pacijenata koji pate od nje izrazito jako reaguje na te nadražaje - mozak, njegovi delovi i pojedini nervi se preterano aktiviraju, pa se uključuju neki odbrambeni refleksi, kažu stručnjaci za bol.

migrena, glavobolja
foto: Shutterstock

Simptomi

- pritisak i pulsiranje u glavi

- nesnosan bol

- osećaj da će vam oči ispasti

- mučnina i povraćanje

Oprez sa tabletama protiv bolova

Jaki bolovi od migrene retko se mogu neutralizovati tabletom protiv bolova - možda se mogu samo malo ublažiti. Redovno uzimanje ovih lekova može imati nuspojave, pa čak i dovesti do stalnih glavobolja. Dakle, umesto da oni koji nikad nisu imali ovaj problem (i koji ne znaju kakva je to muka) sledeći put omalovažavaju napad migrene koleginice ili kolege i predlože im da popiju "kafetin", njihov bol treba ozbiljno shvatiti. Migrena nije obična glavobolja, već bolest - čak i ako se ne može videti spolja. Najmanje što možemo da uradimo za one koji je imaju jeste da pokažemo razumevanje i saosećanje.

Voda
foto: Shutterstock

Šta odmaže, a šta pomaže

Napadi migrene mogu se ublažiti izbegavanjem određenih namirnica. Čokolada, suhomesnati proizvodi, buđavi sirevi, salame, industrijski začini i kocka za supu, alkohol (naročito belo vino) veoma su česti okidači. Stres i loše raspoloženje takođe mogu da je izazovu, pa je važno da nađete najbolji način da se svakodnevno opustite. Kad vas uhvati migrena, zamračite sobu i, ukoliko je moguće, odspavajte. I slušanje lagane, umirujuće muzike je veoma korisno, a naročito se preporučuje redovno bavljenje sportom (plivanje, šetnja, joga i pilates su odlični). I masaža glave, vratnog dela i ramena opuštaju. I za kraj, još jedna važna informacija - u slučaju svih vrsta glavobolje, a naročito migrene, potrebno je piti što više vode jer dehidratacija može da poveća bol. A ako se ona javlja previše često, onda se obavezno treba konsultovati s lekarom. On će vas najbolje posavetovati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs