PREŽIVELA SAM 2 PUTA RAK KOG ZOVU "TIHI UBICA" PRE 50-E: Osećala sam da nisam dobro, a lekari su OVE ZNAKE zanemarivali

Žena koja je preživela rak otkriva koje simptome su lekari zanemarili i nada se da će njena priča još nekom spasiti život.

Lepi & Zdravi
11:38h Autor:
PREŽIVELA SAM 2 PUTA RAK KOG ZOVU "TIHI UBICA" PRE 50-E: Osećala sam da nisam dobro, a lekari su OVE ZNAKE zanemarivali
Žena koja je preživela rak otkriva koje simptome su lekari zanemarili, Foto: Printscreen Instagram / Sherri Rollins

Šeri Rolins iz Severne Karoline približava se 50. godini do 2017. godine živela je potpuno noramlno, iako se suočavala sa velikim bolovima u leđima. Međutim, lekari se je uveravali da je sve u redu, iako je ona osećala da se nešto dešava u njenom organizmu. Kako je pratila svoj osećaj, potražila je i mišljenje drugogo lekara - tada kreće njena borba za život.

Naime, do sada je dva puta preživela rak debelog creva, a posle brojnh saveta i različitih načina lečenja, odlučila je da podeli svoju priču i otkrije koje znake bolesti su lekari zanemarili na prvom pregledu.

Otišla je kod doktora i obavila skeniranje, samo da bi joj rekli da ima lezije na jetri - ali i da nije to nešto „o čemu treba da brinete“. Nakon što je i dalje smatrala da nešto sa njenim zdravljem, ipak, nije u redu, potražila je i mišljenje drugog lekara, koji joj je dao magnetnu rezonancu. Nakon dobijenih rezultata, utvrđeno je da je reč o raku debelog creva u četvrtom stadijumu koji se proširio na jetru.

Rak debelog creva
foto: Shutterstock

„Moj otac je imao rak debelog creva i preminuo je u ranim 50-im. Verovatno je trebalo da idem na kolonoskopiju, ali nisam verovao da će mi se to tako dogoditi. Bio sam zdrava osoba i uvek sam redovno išla na preglede - započela je priču Šeri.

Rak debelog creva se naziva "tihi ubica" jer se njegovi simptomi često ne pokazuju u ranim fazama, prema medicinskom centru "Mount Sinai". Kao i u slučaju ove žene, bolest se obično otkriva u kasnoj fazi.

To je drugi vodeći uzrok smrti od raka u SAD, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a 2020. godine bilo je više od 1,9 miliona novih slučajeva. Uprkos poražavajućoj dijagnozi, Rolins je napisala da se „nikada nije osećala osuđenom“ čak i kada je bila podvrgnuta jednogodišnjoj hemoterapiji i operaciji. Četiri godine kasnije, ponovo je osetila da nešto u njenom telu nije u redu.

Pregled, Doktor, Ginekolog
foto: Shutterstock

"Bila sam u remisiji četiri godine. Osećate se kao da ste pobedili. Ali, onda sam počela opet da imam simptome, dosta sam smrišala. Svaki odlazak u toalet je bio bolan. Pojavila mi se i krv u stolici. Imala sam često i gasove. Bila sam slaba i stalno umorna", rekla je

U to vreme, još uvek išla na redovne preglede i radila skener, i svi rezultati su bili u redu. Međutim, opet je osećala da nešto nije kako treba, mada ju je onkolog uveravao da više nema karciom.

Ali, majka dvoje dece je, nažalost, opet bila u pravu. U martu 2022. doktor je priznao da se bolest vratila, jer je u njenom rektumu pronađena lezija. Takođe, dodao je da nije ranio uočeno, jer je bilo dalje od mesta prvobitnog raka. Ovog puta, tumor se proširio izvan debelog creva u karlično dno.

Podvrgnuta je intraoperativnoj radioterapiji, a imala je i još više hemoterapije. Sada je Šeri usredsređena na to da joj zdravlje bude što bolje, kao i da uživa svaki dan u isto vreme, a njena dva sina su joj najveća podrša. A nada se da će njena priča pomoći da se spasu životi drugih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs