PRVI SIMPTOM RAKA DEBELOG CREVA OSETILA JE NAKON METASTAZE: "Javljao se svaki dan u isto vreme, a ja sam ga ignorisala"

Dr Lauren Džulija je karcinom debelog creva otkrila u poodmakloj fazi, a samo jedan simptom je ukazivao na bolest.

Medicina
13:21h Autor:
PRVI SIMPTOM RAKA DEBELOG CREVA OSETILA JE NAKON METASTAZE: "Javljao se svaki dan u isto vreme, a ja sam ga ignorisala"
Žena je prvi simptom raka osetila tek nakon metastaze, Foto: Printscreen/youtube

Rak debelog creva se donedavno smatrao bolešću starijih ljudi, ali u poslednje vreme pogađa sve više mladih. Postoje razni simptomi koji mogu da ukazuju na rak debelog creva, ali ne mora nužno da bude tako.

Doktorka Lauren Džulija (38) podelila je svoje iskustvo u borbi sa ovom opakom bolešću i simptome koje je jedno vreme zanemarivala. Prvo je počela da oseća simptome preteranog umora, što je pripisivala prevelikom radu i obavezama oko porodice.

Na pregled i analize je otišla tek pošto je primetila da oseća izvesnu težinu u predelu donjeg stomaka i karlice. Ultrazvuk jajnika pokazao je da ima nekih promena u vidu cista, koje je za svega nekoliko nedelja porasla sa 8 cm na 24.

Ostalim analizama je ustanovljeno da Lauren zapravo ima karcinom debelog creva u 4. stadijumu koji je metastazirao na jajnike. I pored galopirajućeg zloćudnog tumora ona je od simptoma imala samo umor i osećaj težine u predelu male karlice.

- Budući da sam ginekolog, znam kolika se masa stvara u stomaku kada žena zatrudni. Kada sam videla rezultate i veličinu izvesne mase u stomaku, pomislila sam da nosim u sebi masu koja bi odgovarala periodu trudnoće od čak 16 nedelja, ali znala sam da nisam trudna. Iako je masa bila na jajnicima, a ne na debelom crevu, duboko u sebi kao da sam znala da nešto ozbiljno nije u redu - ispričala je doktorka Džulija, pa dodala:

- Bila sam malo više umorna posle podne oko 2 meseca pre ovoga i kao mama sa dvoje male dece nisam ni pomislila da je nešto drugo u pitanju.

Nakon operacije koja joj je ubrzo zakazana ukonjeni su svi tumori sa njenih janika. Dr Džulija je marta ove godine imala poslednju operaciju kojom je tumor sa debelog creva odstranjen i trenutne analize pokazuju da ona zasad nema tumor od koga je bolovala, ali će neprestano morati da prati situaciju, budući da svaki zloćudni tumor ima tendenciju da se povrati.

Pored simtoma koji je doktorka navela, neki od simptoma koji se najčešće javljaju, jesu:

  • Krv u stolici
  • Neobjašnjvi gubitak u telesnoj težini
  • Malokrvnost
  • Promene u crevnom pražnjenju – novonastali zatvor ili proliv

Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog creva:

  • Godine: stariji od 50 godina češće oboljevaju, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu
  • Genetski sindromi: familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom)
  • Ranije lečen rak debelog creva
  • Rak debelog creva u porodici – karcinom debelog creva kod roditelja, braće i sestara ili dece povećava šanse za obolevanje
  • Zapaljenjske bolesti creva: Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest
  • Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća

Fizička neaktivnost

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs