simptomi

OVO SU SIMPTOMI RAKA OD KOJEG JE PREMINUO PELE: Bolest najčešće napada jednu kategoriju ljudi, a FAKTORA ima PUNO

Simtomi raka debelog creva od kojeg je umro Pele, najčešće se javljaju kod starijih ljudi, mada se mogu javiti u bilo kojem životnom dobu.

Medicina
22:16h Autor:
OVO SU SIMPTOMI RAKA OD KOJEG JE PREMINUO PELE: Bolest najčešće napada jednu kategoriju ljudi, a FAKTORA ima PUNO
Simtomi raka debelog creva od kojeg je umro Pele, Foto: Shutterstock/JOEDSON ALVES / AFP / Profimedia

Vest da je legendarni fudbaler Pele, nakon duge borbe sa rakom debelog creva, izgubio bitku i preminuo u 82. godini života potresla je javnost. Naime, fudbaler se dugi niz godina borio sa opakom bolešću, ali nažalost nije uspeo da se izvuče.

Poznato je da je karcinom jedna od najopakijih bolesti, te da je lečnje dugotrajan i mukotrpan proces, koji ne garantuje ozdravljenje i dobar ishod. Karcinom debelog creva predstavlja zloćudnu bolest koja može da se javi u bilo kojem životnom dobu, a češće kod osoba starijih od 50 godina i kod osoba muškog pola. Može da se zahvati bilo koji deo debelog creva, ali je češći u njegovoj levoj polovini.

Postoje razni simptomi koji mogu da ukazuju na rak debelog creva, ali ne mora nužno da bude tako. Neki od simptoma koji se najčešće javljaju, jesu:

  • Krv u stolici
  • Neobjašnjvi gubitak u telesnoj težini
  • Malokrvnost
  • Promene u crevnom pražnjenju – novonastali zatvor ili proliv

Karcinom (rak) debelog creva se otkriva kolonoskopijom. U toku kolonoskopije uzima se uzorak tkiva i šalje na patohstološku dijagnozu. Kada se dijagnoza karcinoma debelog creva potvrdi patohistološki, potrebno je uraditi dodatne dijagnostičke procedure:

  • CT ( skener) abdomena i male karlice srca i CT grudnog koša (ili Rentgensko snimanje pluća i srca – odluku će doneti Vaš lekar)
  • Laboratorijske analize krvi i mokraće

Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog creva:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs