SAVET STRUČNJAKA

HOLESTEROL SE TEŠKO OTKRIVA, A STVARA MNOGE POSLEDICE: Kardiolozi upozoravaju da se prvi simptom javlja u OVOM DELU TELA

Prvi simptom visokog holesterola se javlja u jednom delu tela i sprečava nas da imamo bilo kakvu fizičku aktivnost.

Lepi & Zdravi
14:28h Autor:
HOLESTEROL SE TEŠKO OTKRIVA, A STVARA MNOGE POSLEDICE: Kardiolozi upozoravaju da se prvi simptom javlja u OVOM DELU TELA
Prvi simptom visokog holesterola, Foto: Shutterstock

Visok holesterol u krvi je postao zdravstveni problem koji pogađa ogroman broj ljudi, a među njima je i sve više mladih. Može prouzrokovati ozbiljne posledice u organizmu, jer su simptomi skoro neprimetni.

Međutim, prvi primetni signal visokog holesterola mogao bi da se uoči na jednom delu tela, iako je poznato da visok nivo ovog jedinjena u organizmu, nažalost, ne pokazuje nikakve znake, kako bismo ga na vreme smanjili, sve dok stanje ne postane kritično i izazve neki problem u našem telu, poput srčanog ili moždanog udara, piše Eklinika.

Žena, Bol, Glavobolja, Mozak, Moždani Udar
foto: Shutterstock

Na osnovu simptoma koji su sami uočili i prijavili lekarima, kardiolozi su, kao jedan od prvih primetnih znakova visokog holesterola, izdvojili određeni osećaj u kuku koji može da nas upozori da „holesterol preuzima arterije“, odnosno da su arterije opterećene velikom količinom plaka nakupljenih na zidovima.

Prisustvo visokog holesterola se teško otkriva

Poznato je da visok holesterol nema baš običaj da „objavi svoje prisustvo“ i upozori čoveka na opasan nivo masnoća u krvi, ali, lekari savetuju da ga treba otkriti pre nego što izazove niz komplikacijaod srčanih bolesti do moždanog udara. Simptomi visokog holesterola pojavljuju se tek kada on počne da začepljuje arterije, a jedan signal to procesa pojaviće se u kukovima.

Žena, Noge, Bol u nogama
foto: Shutterstock

Dr Rodney Foale, kardiolog na The Harley Street Clinic, koja je deo HCA Healthcare UK, podsetio je da ako se ne leči, visok holesterol tokom vremena može da dovede do ateroskleroze – stanja u kojem se arterije blokiraju masnim supstancama koje se nazivaju plakovi.

Glavni sastojci skriveni u plakovima su masne supstance, ćelijski otpadni proizvodi, kalcijum, fibrin i holesterol. Kada se arterije napune ovom mešavinom, postaju tvrde i krute. Naravno da to nije idealno okruženje za protok krvi i u tom slučaju „na udaru su noge“.

Noge, Depilacija
foto: Shutterstock

Kukovi šalju upozoravajući znak

U nekim slučajevima, ljudi koji ne leče visok holesterol mogu da dođu u rizik da razviju perifernu arterijsku bolest, oblik kardiovaskularne bolesti kada nakupljanje masnih naslaga, holesterola i drugih otpadnih supstanci, blokira arterije i ograniči dotok krvi u mišiće nogu, objašnjavaju stručnjaci. Prvi primetni simptom periferne arterijske bolesti je klaudikacija – bol u mišićima izazvan nedostatkom kiseonika. Ta vrsta bola može da se proširi na kukove i često se pojavi tokom neke aktivnosti. Istraživanja su pokazala da ovaj bol nestaje nakon nekoliko minuta odmora.

Stručnjaci Cleveland Clinic navode da je ovaj znak upozorenja dovoljno ozbiljan kako bi sprečio čoveka da se bavi nekom fizičkom aktivnošću ili čak i da lagano potrči. Međutim, kukovi nisu jedina oblast koja bi mogla da „objavi vest o nagomilanom holesterolu“ u arterijama, jer zadnjica, listovi, butine i stopala takođe mogu da „uključe alarm“.

noge, stopala
foto: Shutterstock

Osim bola u različitim delovima tela, periferna arterijska bolest može da izazove i druge probleme kao što su:

  • Gubitak dlake na nogama
  • Utrnulost ili slabost u nogama
  • Krti, lomljivi i spororastući nokti na nogama
  • Čirevi (otvorene rane) na stopalima i nogama, koji ne zarastaju
  • Promena boje kože na nogama, kao što je bleda ili plava
  • Sjajna koža
  • Erektilna disfunkcija (kod muškaraca)
  • Smanjenje mišića na nogama
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs