Dr Vojislav Šešelj je u zatvoru u Hagu otkrio da ima rak debelog creva, da bi se nakon operacija i hemioterapije uspešno oporavio. Nakon medicinskih tretmana, Šešelj je skrenuo pažnju kako je važna i ishrana.
"Hranio sam se zdravo, jeo mnogo voća i povrća. Odtad svakog jutra pijem sok od aronije i sveže ceđen sok od mešavine cvekle, peršuna, celera, šargarepe i jabuke. Jedem sezonsko voće sve dok ne dođe vreme smokava. One su rajsko voće, to je čudo jedno koliko je zdrava."
Na pitanje da li misli da je stres uzrok njegove bolesti, Šešelj je odgovorio:
"Trudio sam se u Hagu da drugima izazivam stres, a ne oni meni, ali mislim da je pravi uzrok moje bolesti loša hrana koju smo tamo dobijali. A mogao je to biti i stres, čovek nekad i potiskuje svoja osećanja. Trudio sam se da to sakrijem, nikada nisam dozvoljavao da drugi primete moju patnju," ispričao je Šešelj pre šest godina.
Jelovnik kojeg se pridržavao Vojislav Šešelj nakon operacije i hemoterapije:
- svako jutro piti sok od sibirske aronije i sok od mešavine cvekle, peršuna, celera, šargarepe i jabuke
- razne vrste sezonskog voća
- sveže smokve obavezno
- nar - svaki dan po jedan
- crni i beli luk, kupus, krompir
- riba, teleće, pileće, pa i svinjsko meso, ali ne jesti meso svaki dan
- multivitaminski proizvod
- vitamin D3, naročito tokom zime
- nakon tumora, koristio sam vitamin B17, na bazi koncentrata iz semenki kajsije