VEGANKA ŽANA UMRLA ZBOG ISCRPLJENOSTI ORGANIZMA: Majka Vera je očajna "Topila se pred mojim očima, nije zatražila pomoć"

Ruska influenserka Žana Samsonova poznata kao Žana D’Art preminula je u Maleziji “od gladi i iscrpljenosti”

Lepi & Zdravi
14:10h Autor:
VEGANKA ŽANA UMRLA ZBOG ISCRPLJENOSTI ORGANIZMA: Majka Vera je očajna "Topila se pred mojim očima, nije zatražila pomoć"
Žana Samsonova, Foto: preentscreen/Instagram

U svetu internetskog sjaja, bila je zapažena pod imenom Žana D'Art, ugledna influenserka čiji je glas dopirao sa jugoistočnih azijatskih obala, pozivajući na zdrav život putem sirove veganske ishrane.

Tokom proteklih pet godina, njen jelovnik je bio sveden na voće, klice semenki suncokreta, sočne voćne frapee i osvežavajuće sokove, uklonila je sve drugo iz svoje ishrane, navodi se u izveštaju Daily Mail-a.

Međutim, prema tvrdnjama njenih bliskih prijatelja, Žanine prehrambene navike postale su zabrinjavajuće restriktivne u poslednjih nekoliko meseci.

Nažalost, 21. jula, svet je izgubio ovu devojku. Žana je preminula od "infekcije slične koleri", prema rečima njene majke Vere Samsonove, koja je to otkrila u intervjuu za ruske novine Večernjaja Kazan. Njeno fizičko stanje bilo je ozbiljno narušeno, telo jako iscrpljeno, prouzrokovane dugotrajnom veganskom ishranom. Zvaničan uzrok smrti još uvek nije potvrđen jer porodica nastoji da prenese njeno telo u Rusiju.

Žana je odbijala da čuje čak i bliske prijatelje koji su se plašili za njen život. Kopnila je i nestajala, a tvrdila je da je sve u redu.

Topila se pred našim očima, ali je mislila da je sve u redu“, ispričala je njena majka. „Samo njene oči, vesele oči i raskošna kosa kompenzovale su užasan prizor tela mučenog idiotizmom. Oprostite mi ako zvuči grubo“, rekao je njen prijatelj.

Njena okolina nije ostala nema, ali niko nije mogao da joj pomogne. Jedan od njenih prijatelja prisetio se trenutka kada su je posetili na Šri Lanki pre nekoliko meseci i primetili da izgleda iscrpljeno. Njihova briga je prevazilazila granice prijateljstva, pa su pokušali da je nagovore na lečenje, no ona je odlučno pobegla, kao ptica koja ne priznaje kavez. Nakon toga, kada su je videli na Puketu, bili su šokirani i potreseni njenim stanjem.

Čitavu deceniju, Žana je sledila vegansku ishranu, no tokom vremena, ishrana je postajala sve restriktivnija. Prema tvrdnjama jedne od prijateljica, poslednjih sedam godina jela je isključivo durian, voće poznato po jakom mirisu, a imala je i epizode suvog posta, kada bi danima odbijala i hranu i piće.

Iako je ovaj tragičan slučaj izazvao tugu i saosećanje, on takođe služi kao podsetnik o važnosti pažljivo izbalansirane ishrane i neophodnosti osluškivanja sopstvenog tela.

Navodno ni inače nije pila vodu više od šest godina, već ju je zamenila sokovima od voća i povrća.

Tvrdila je da je njenih deset godina na sirovoj biljnoj bazi značilo da je „savršenog zdravlja“ i da „nikada nije dobila uobičajenu sezonsku prehladu“.

Žana je na Instagramu imala gotovo 10.000 pratilaca, a objavljivala je fotografije i videe “šarenih jela”, uključujući salate, kolače i veganske hamburgere. U jednoj od poslednjih objava, objavljenoj 7. juna, izrazila je uzbuđenje zbog sezone voća na Tajlandu i rekla da je “vreme za gojenje”.

Jedno od dobro poznatih priča Stiva Džobsa bilo je njegovo neobično eksperimentisanje sa frutarijanizmom, kaže da je, dok je jeo samo voće, podstakao svoju kreativnost. Ova ishrana, koja se bazira na konzumaciji isključivo voća, bila je izazov za glumca Eštona Kučera dok se pripremao za svoju ulogu u biografskom filmu o Džobsu. Međutim, sirova ishrana njemu apsolutno nije odgovarala i dovelaga je u bolnički krevet.

Osim toga, nedostatak masti i kalorija, koja karakteriše većinu vrsta voća, može izazvati problematiku sa kožom i slabljenje kose, uz moguće opadanje.

Sertifikovana registrovana dijetetičarka Lisa DeFazio je takođe rekla za Broadli: „Frutari često imaju nizak nivo vitamina B12, kalcijuma, vitamina D, joda i omega-3 masnih kiselina, što može dovesti do anemije i umora.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs