EVO ŠTA DOVODI DO NEIZLEČIVE BOLESTI OD KOJE OBOLEVA SVE VIŠE LJUDI: Dr Lapčević otkriva kako izbeći faktore rizika

Kako sprečiti lupus i da li je to uopšte moguće, otkriva prim dr Mijana Lapčević.

Lepi & Zdravi
Autor:
EVO ŠTA DOVODI DO NEIZLEČIVE BOLESTI OD KOJE OBOLEVA SVE VIŠE LJUDI: Dr Lapčević otkriva kako izbeći faktore rizika
Kako sprečiti lupus, Foto: Printscreen Youtube/PRVA

Sistemski eritemski lupus je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. Lupus je hronična autoimuna bolest vezivnog tkiva koja napada različite organe u telu. Ispoljava mnogobrojnim simptomima i tegobama, a može da napadne istovremeno kožu, zglobove, bubrege, krv.

Ovo oboljenje se u poslednje vreme sve češće dijagnostikuje, a mnogi pacijenti prve simptome zanemare. Iako još uvek ne postoji lek za ovu bolest, postoji nekoliko terapija koje mogu da olakšaju simptome i zato je vrlo važno da se otkrije na vreme. Takođe, veoma je važno izbeći faktore rizika in ataj način prevenirati.

virus
foto: Shutterstock

Primarijus dr Mirjana Lapčević govorila je u emisiji 150 minuta, na Prvoj televiziji i otkrila šta je ono što najčešće dovodi do autoimune bolesti kao što je lupus, kao i na koji način je možemo prevenirati.

- Još uvek se ne zna kako tačno nastaje lupus. Zna se da postoji izvesna predispozicija koja se kreće od 20 do 50 %, znači češće se javlja u nekim porodicama, ali šta je neposredni okidač i dalje se oko toga ukrštaju naučna saznanja. Skoro je u Srbiji održam jedan izuzetan simpozijum na temu uticaja infekcije epštajn - barovim virusom koji izaziva infektivnu monoukleozu i dokazano je da pacijenti koji su prebolovali tu bolest imaju veći rizik da obole od sistemskog eritemskog lupusa, pod uslovom da imaju u genetici tu predispoziciju - objasnila je doktorka i dodala:

- Ono što je bitno da građani čuju, jeste da je to jedna hronična bolest, kad kažemo hronična to znači doživotna. Na ovom nivou razvoja medicinske nauke ona nije izlečiva, ali ukoliko se otkrije na vreme i ukoliko se leči savremenim načinom lečenja, ukoliko se pacijenti pridržavaju saveta lekara i promene stila života, imaju šansu da tu bolest drže pod kontrolom i da normalno žive sa tom bolešću.

Faktori rizika

- U jednoj porododici ako postoji neko da boluje od te bolesti znači da postoji rizik da i drugi obole, rekla sam da je taj rizik od 20 do 50%. Da li će oboleti, zavisi od faktora rizika. Najčešći faktori rizika su inkfekcije, kao što sam navela, vuirusna infekcija epštajn - barovim virusom, druge virusne infekcije, bakterijske infekcije - ističe doktorka Mirjana Lapčević.

Vođenjem zdravog stila života izbegavamo faktore rizika

Veoma je važno voditi zdrav stil života kako bismo na taj način izbegli mogućnost da do bolesti dođe.

- Veoma je važno da ljudi izbegavaju faktore rizika među kojima su infekcije, stresovi, kako akutni tako i hronični. Naročito s eokrivljuje pušenje cigareta. Dugoročna promena načina života, načina ishrane može rezultirati da se bolest ne pojavi - zaključila je doktorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs