Šta je voda u kolenu?

Dr Slavković sa Ortopedije Banjica: Bol u kolenu ukazuje na ove 4 bolesti!

Hladne obloge, masaže ledom i jačanje natkoleničnih mišića smatraju se najefikasnijim metodama, kaže doktor

Medicina
Autor:
Dr Slavković sa Ortopedije Banjica: Bol u kolenu ukazuje na ove 4 bolesti!
Foto: Shutterstock

Povećanje količine sinovijalne tečnosti ili narodski rečeno "voda u kolenu" često se javlja nakon košenja travnjaka ili radova u bašti, naručito kod starijih kod kojih su već započele degenerativne promene na zglobovima.

Simptomi su otok, bol i otežano oslanjanje na nogu. Od ovog stanja nisu pošteđeni ni sportisti i aktivni rekreativci, jer do privremenog povećanja tečnosti u kolenu dolazi i posle intenzivnog fizičkog napora.

Ortoped Nemanja Slavković iz Instututa "Banjica" kaže da višak tečnosti u zglobu kolena može da bude čak i prvi simptom degenerativnog reumatizma, a neretko do ovog stanja dolazi i zbog povrede ligamenata.

"Terapija podrazumeva umereno mirovanje sa ispruženim kolenom u trajanju od sedam do 10 dana, ponekad i uz imobilizaciju, a hladne obloge, masaže ledom i jačanje natkoleničnih mišića smatraju se najefikasnijim metodama", kaže dr Slavković.

Dr Tomić sa VMA o aneurizmi aorte: Evo kako nastaje bolest gora od srčanog udara!

foto: Shutterstock

Upala zgloba kolena usled povećanja tečnosti često je simptom reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa, psorijatičnog artritisa i gihta.

"Kod ovih pacijenata otoci su znatno veći, učestaliji i teže se leče", kaže dr Slavković.

"Kontrolisanje intenziteta osnovne bolesti, telesne težine, lokalno hlađenje i jačanje natkolene muskulature se svakako preporučuju. U ekstremnim slučajevima punkcija kolena i izvlačenje viška tečnosti se smatra jedinim rešenjem. Ovakva procedura međutim donosi trenutno, ne i dugoročno olakšanje, pošto je uzrok nastanka otoka i dalje prisutan", zaključuje doktor.

Neurolog dr Vesna Martić sa VMA: Ovaj problem sa stopalima krije ozbiljnu bolest!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs