EVO ŠTA TREBA URADITI KAD SE PREJEDEMO: 2 namirnice nikako ne smemo mešati, mogu napraviti haos u organizmu

Šta treba uraditi kad se prejedemo pitaju se mnogi, a naročito oko praznika. Donosimo vam nekoliko saveta.

Lepi & Zdravi
15:34h Autor:
EVO ŠTA TREBA URADITI KAD SE PREJEDEMO: 2 namirnice nikako ne smemo mešati, mogu napraviti haos u organizmu
Šta treba uraditi kad se prejedemo, Foto: Profimedia

Danas se tradicionalno roštilja, a stručnjaci savetuju i da uz meso pečeno na grilu obavezno jedete zelenu salatu jer pomaže da se neutrališe štetno i potencijano kancerogeno dejstvo hrane pripremljene na ekstremno visokim temperaturama...

Ono što je takođe tipično za 1. maj jeste i da se preteruje u "iću i piću", a posledice su osećaj nadutosti i težine u stomaku... A evo kako i da rešite problem!

Devojka, Devojka Jede, Hleb, Hrana, Ishrana, prejedanje
foto: Shutterstock

1. Soda bikarbona

Veruje se da kašičica sode bikarbone može pomoći da se rešite mučnine izazvane prejedanjem. Razmutite je u malo vode i popijte.

2. Čaj od maslačka

Kod nadutosti i tegoba izazvanih prekomernim unosom hrane, obično pomažu blagi čajevi, poput onog od kamilice. Međutim, još delotvorniji je od korena maslačka. Popijte šolju čaja i nežno masirajte stomak kružnim pokretima.

3. Limun i topla voda

Sveže isceđen limunov sok ako se pomeša sa čašom tople vode imaće blagotvorno dejstvo na stomak i pospešiće varenje. Na taj način ćete se osloboditi i nadutosti i eventualo gasova koje može meso da izazove.

hrana, meso i provrće
foto: Shutterstock

4. Jabukovo sirće

Domaće, mutno jabukovo sirće je možda najbolji izbor za ove probleme. Osim što može ublažiti tegobe u crevima, u ovom napitku se takođe nalaze i bakterije i probiotici. Hrana koju ste uneli će se lakše svariti i neće se stvarati slobodni radikali, objasnili su stručnjaci, piše Mondo.ba.

Stručnjaci često ističu da treba izbegavati mešanje alkohola i slatkiša jer mogu izazvati niz problema.

Izbegavajte hranu koja sadrži puno soli jer ona može dovesti do dehidracije, a onda imate potrebu da „gasite“ žeđ, uglavnom alkohol. To ne vodi dobrom, baš kao ni konzumiranje preslane hrane. Osim slane i ljuta hrana može izazvati probleme. Ona može da iritira želudac i creva, ali i dovesti do probavnih smetnji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs