SRBI TAMANE OVU HRANU, A ONKOLOZI JE NE JEDU NI ZA ŽIVU GLAVU: Veruju da je opasna i da može povećati rizik od RAKA

Hrana koju onkolozi nikad ne jedu mnogima je primamljiva i tamane je, a doktori tvrde da trebamo biti oprezni.

Lepi & Zdravi
11:07h Autor:
SRBI TAMANE OVU HRANU, A ONKOLOZI JE NE JEDU NI ZA ŽIVU GLAVU: Veruju da je opasna i da može povećati rizik od RAKA
Hrana koju onkolozi nikad ne jedu, Foto: Shutterstock

Kada žele da sačuvaju svoje zdravlje ljudi uglavnom razmišljaju o prestanku pušenja, redovnom vežbanju, kao i o zdravoj ishrani. Poznato je da hrana može veoma da utiče na naše zdravlje, kako na pozitivan, tako i na negativan način.

Budući da je rak jedna od najopasnijih bolesti, mnogi lekari smatraju da strogo treba povesti računa kako se hranimo, kao i da treba izbegavati određene namirnice za koje veruju da su izloženi agensima koji mogu da utiču na izazivanje kancera.

- Moja filozofija je da morate da upravljate svojom izloženošću agensima koji izazivaju rak ili kancerogenima. Ne možete ukloniti karcenogene iz čitavog svog života - rekao je dr Otis Brovli, pomoćnik direktora za kontakt i angažovanje zajednice u "Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center at Johns Hopkins Medicine".

Hrana
foto: Shutterstock

Dr Ksavijer Ljor, medicinski direktor programa za prevenciju kolorektalnog karcinoma u bolnici Smilov Cancer Hospital na "Yale New Haven Health-u", rekao je da mnoge stvari koje izbegava zbog rizika od raka izbegava i iz drugih zdravstvenih razloga.

MESNE PRERAĐEVINE

Prerađeno meso poput delikatesa, raznih kobasica, pašteta kao i drugih mesnih p'rerađevina nije baš najbolji izbor kada je zdrava ishrana u pitanju, a onkolzi ističu da je izbegavaju, jer veruju da bi mogla da utiče na njihovo zdravlje.

- Prerađeno meso uključuje hranu kao što su viršle, kobasice, slanina i druge poput delikatesnog mesa - rekla je Reidi-Lagunes za HuffPost putem e-pošte.

- Veruje se da konzervansi (kao što su nitrati ili nitriti) mogu dovesti do stvaranja hemikalija koje potencijalno izazivaju rak - rekla je ona.

Mleveno Meso, šunka, Kobasica
foto: Shutterstock

- Međutim, važno je napomenuti da to ne znači da je rizik od jedenja prerađenog mesa i razvoja raka isti rizik kao i pušenje i razvoj raka; nivo rizika od pušenja i raka je znatno veći - objasnila je doktorka.

Nitriti i nitrati su vrsta aditiva koji se široko koristi u suhomesnatim proizvodima kao što su šunka, slanina i kobasice, kako bi se produžio rok trajanja prerađenog mesa, a proizvod imao ružičastu boju. Natrijum nitrit (NaNO2), nitritna so, je aditiv sa oznakom E250 i on suhomesnatim proizvodima daje prepoznatljivo crvenu boju. Natrijum nitrat (NaNO3) je aditiv sa oznakom E251 i dodaje se u mesne prerađevine kao konzervans.

Naravno, to ne znači da ukoliko se prerađevine od mesa povremeno unose u organizam da će izazvati problem, ali mogu biti opasni po zdravlje ukoliko su osnovna namirnica u svakodnevnoj ishrani. Francuska zdravstvena agencija savetuje potrošače da "ograniče konzumaciju mesnih prerađevina na 150 grama nedeljno" i "jedu raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, sa najmanje pet porcija voća i povrća dnevno".

CRVENO MESO

Dr Kris Skuderi, porodični lekar u Džeksonvilu na Floridi, koji je preživeo rak, rekao je da ne jede crveno meso jer veruje da može povećati rizik od određenih vrsta raka. "Nisam jeo meso 12 godina", rekao je Skuderi.

Studije pokazuju da je crveno meso povezano sa većom verovatnoćom raka debelog creva i, prema Centru za rak MD Anderson, takođe povećava rizik od raka prostate i pankreasa.

meso, sirovo meso
foto: Profimedia

ŠEĆER

Dok šećer ne utiče direktno na rak, on može povećati druge faktore rizika, poput gojaznosti (jedan od vodećih faktora rizika za mnoge vrste raka) i dijabetesa tipa 2, koji takođe može povećati rizik od raka.

- Postoji povezanost dijabetesa i gojaznosti sa rakom - rekao je Brovli. Prema studiji iz 2018. (Brovli je koautor studije), 7,8% karcinoma je posledica viška telesne težine.

šećer
foto: Shutterstock

BELI HLEB

- Ono što izbegavam koliko god je to moguće, a ne izbegavam 100% je beli hleb - rekao je Brovli.

Na pitanje zašto, Brovli je objasnio da beli hleb nema nutritivnu korist koju ne možete dobiti sa hlebom od celog zrna. I, slično žitaricama i slatkoj hrani, povezan je sa faktorima rizika od raka kao što su dijabetes i gojaznost.

Beli hleb, Hleb
foto: Profimedia

GAZIRANA I SLATKA PIĆA

- Takođe, inače, ne pijem zašećerene napitke - rekao je Brovli. Ovo je zbog nedostatka nutritivne vrednosti i visoke kalorijske vrednosti.

Treba napomenuti da nabrojane namirnice mogu da se konzumiraju, ali u granicama normale, kao i da ne mora da znači da će njihovo konzumirnje da dovede do bilo koje bolesti. Zaključak je da naša ishrana treba da bude što zdravija i raznovrsnija, te da treba da biramo prirodne proizvode, a izbegavamo prerađevine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs