važno!

10 SLAVNIH ŽENA KOJE SU IZ BITKE SA RAKOM DOJKE IZAŠLE KAO POBEDNICE: A sve ih je spasila samo jedna stvar

Poznate žene koje su pobedile rak dojke danas nemaju nikakve posledice!

Lepi & Zdravi
10:49h Autor:
10 SLAVNIH ŽENA KOJE SU IZ BITKE SA RAKOM DOJKE IZAŠLE KAO POBEDNICE: A sve ih je spasila samo jedna stvar
Poznate žene koje su pobedile rak dojke, Foto: Profimedia

Jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena je upravo karcinom dojke. Oktobar se u mnogim zemljema širom sveta obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv ove opake bolesti, pokušavajući da se podigne svest kod pripadnice lepšeg pola o važnosti preventivnih pregleda.

Naime, ukoliko se rak dojke otkije u ranoj vazi, on je, prema tvrdnjama stručnjaka izlečiv preko 90%, zato dobro obratite pažnju na sledeće najčešće simtome ove pošasti:

  • opipljiv čvor u dojci, koji neretko žene same napipaju
  • uveċanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki
  • crvenilo i zadebljala koža
  • ponekad koža u vidu „pomorandžine kore”,
  • „mreškanje” kože,
  • uvlačenje bradavice ili krvavi iscedak iz bradavice
  • uveċani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami

Koliko su preventivni pregledi važni pokazuju i primeri ovih 10 poznatih dana, jer su karcinom dojke zahvaljujući njima otkrile na vreme i iz bitke za život izašle kao velike pobednice. Sledite njihove primere!

Olivija Njutn Džon
foto: Profimedia

Olivija Njutn Džons

Glumica Olivija Njutn Džons je davne 1992. godine otkrila da boluje od kanceregenog oboljenja grudi. Podvrgla se operaciji, hemoteraji, radikalnoj mastektomiji i rekonstrukciji. Olivija je rekla da su je ljudi saletali uz mnogobrojne savete, ali je svim obolelim ženama preporučila da same sebi dosta pomognu, kao što je ona brinula o svom telu, duhu i umu.

Anastasija
foto: Profimedia

Anastasija

Pevačici Anastasiji dijagnostikovan je rak dojke 2003. godine. Otkriven je u ranoj fazi i njeno lečenje bilo je uspešno. Deset godina kasnije, poznatoj zvezdi je drugi put dijagnostikovan rak, koji je ponovo pobedila. Iz straha da se opaka bolest na vrati treći put, Anastasija je odlučila da prođe kroz dvostruku mastektomiju, odnosno da odstrani obe dojke.

Kajli Minog
foto: Profimedia

Kajli Minog

"Džepna Venera", kako su je najćešće zvali, otkrila je da ima rak dok je bila na svetskoj turneji 2005. godine. Tada je imala samo 36 godina i odmah se podvrgla dvostrukoj mastektomiji i hemoterapiji. Danas je potpuno zdrava.

Sintija Nikson
foto: Profimedia

Sintija Nikson

Čuvena Miranda iz serije "Seks i grad" razbolela se 2006. godine. Njenoj majci je ranije takođe dijagnostikovan rak dojke, te je znala da je mogućnost da i ona sama dobije opaku bolest - veća. To joj je, kako je sama rekla u brojnim intervjuima, dalo veću snagu da se nosi sa situacijom, a danas je jedan od aktivista i trudi se da edukuje žene širom sveta i skrene pažnju na redovne preglede.

Anđelina Džoli
foto: Profimedia

Anđelina Džoli

Anđelina Džoli, doživela je dvostruku mastektomiju nakon pozitivnog testiranja na gen BRCA1 raka dojke, koji može značiti da žena ima velike šanse da dobije rak dojke. Glumica je 2013. godine odlučila da odstrani obe dojke zbog straha od napuštanja dece.

Rita Vilson
foto: Reuters

Rita Vilson

Glumica i supruga Toma Henksa, rak dojke otkrila je 2015. godine. Rita je u jednoj dojci imala histološku heterogenost, koju je držala pod kontrolom godinama, sve dok nije postalo agresivnije, nakon čega se odlučila za dvostruku mastektomiju.

- Kada sam saznala da postoje realne šanse da i ja obolim, odlučila sam da budem proaktivna i minimalizujem rizik. Stoga sam se podvrgla preventivnoj dvostrukoj mastektomiji - rekla je Anđelina pre nekoliko godina.

Džulija Luis Drajfus
foto: Profimedia

Džulija Luis Drajfus

U septembru 2017. godine, glumica je putem Twittera objavila da ima rak dojke.

- Svaka osma žena oboli od raka dojke. Danas sam ja ta - napisala je.

Dve godine kasnije, u jednom intervjuu, otkrila je da se nakon zračenja i dvostruke mastektomije oseća dobro, a tada je osvojila i svoju 7. nominaciju za Emmi nagrade, za seriju "Veep".

Šeril Krou
foto: Reuters

Šeril Krou

Pevačica je otkrila kancer u početnom stadijumu i lečena je zračenjem. Nije imala nikakve simptome, a tumor je otkrila slučajno, na mamografu. Od tada, ona koristi svoju popularnost da žene natera na redovne preglede, jer im zaista mogu sačuvati život.

Đulijana Rančić
foto: Profimedia

Đulijana Rancić

Nekadašnjoj voditeljki kanala E! rak je otkriven slučajno, pre nego što će otići na pregled kako bi se podvrgla veštačkoj oplodnji. Tada je imala samo 36 godina i podvrgla se dvostrukoj mastektomiji, ali nije odustala od svog sna da postane majka. Zahvaljujući surogatu, ona i njen suprug su 2021. godine dobili sina.

Kristina Aplgejt

Glumici je rak dijagnostifikovan kada je imala 36 godina. Obavljena joj je dvostruka mastektomija i histerektomija jer je bila nosilac genetske mutacije BRCA1 gena, što povećava mogućnost oboljevanja od raka dojke i raka jajnika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs