REDOVNI PREGLEDI SU VRLO VAŽNI

RAK DOJKE JE NAJTEŽE OTKRITI: Od ove opake bolest je umrla Snežana Pantić, ovo su prvi simptomi!

Ukoliko se otkrije na vreme, šanse za izlečenje su veće

Medicina
16:02h Autor:
RAK DOJKE JE NAJTEŽE OTKRITI: Od ove opake bolest je umrla Snežana Pantić, ovo su prvi simptomi!
Foto: PrintscreenJutjub/markonenad

Snežana Pantić, supruga bivšeg golmana Partizana Đorđa Pantića i nekadašnja šampionka sveta u karateu, preminula je u 44. godini. Šest godina je Snežana uz pomoć supruga Đorđa i maloletne ćerke Manje pokušavala da pobedi opaku bolest, ali nije uspela. Snežani Perić prvo je otkriven rak dojke, ali se na nesreću on kasnije proširio.

Evo šta sve morate da znate o ovoj opakoj bolesti:

Rak dojke je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svetu. U Srbiji svake godine oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva završi se smrtnim ishodom. Ipak, stručnjaci ističu da je ova bolest izlečiva u čak 80 procenata ako se simptomi raka dojke otkriju na vreme. Stoga, žene treba da rade samopregled dojki, ultrazvuk jednom godišnje, a nakon 40. godine života savetuje se i mamografija dojki jednom u 24 meseca, ili češće po preporuci nadležnog lekara.

Terapija podrazumeva hirurško lečenje, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju, hemoterapiju, biološku terapiju i brojne alternativne načine lečenja.

Statistike pokazuju da najbolje rezultate daje kombinovanje standardnih medicinskih terapijskih procedura i alternativnog lečenja.

Snežana Pantić
foto: PrintscreenJutjub/markonenad

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DOJKE

Karcinom dojke je tumor koji se odlikuje odsustvom ranih simptoma – pa svakako nije lak za otkrivanje.

Iako bolovi u dojkama često umeju da uplaše žene, treba istaći da se bol u ranim stadijumima raka vrlo retko javlja, u svega desetak odsto slučajeva. Tako da je rano otkrivanje raka dojke izuzetno važno i presudno je za dalje lečenje.

Najčešće se otkriva kvržica na dojci, koju više od 80 odsto žena otkrije preventivnim samopregledom. Kod 2 do 3 odsto žena prisutan je vodenast, gnojni ili sukrvičast iscedak iz bradavice.

Vodeći simptomi raka dojke jesu upravo pojave kvržica i čvorića u dojci, kao i promene na koži u vidu uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica. Pojava ovih simptoma znak je da bolest već neko vreme napreduje.

U kasnijoj fazi mogu i da oteknu limfne žlezde ispod pazuha. Stručnjaci su utvrdili da je potrebno gotovo 6 godina da bi se sitne promene u dojkama (od svega 1cm u tkivu ) mogle razviti u karcinom. Sve ovo nam dodatno ukazuje na važnost preventive, samopregleda i redovnih kontrola, jer nam sve one zajedno mogu spasiti život. Važna napomena: ukoliko vam se uz pomenute znake i simptome javi i bolna kvržica na dojci, tada je neophodno da se što pre javite lekaru specijalisti..

Rak dojke
foto: Shutterstock

UZROCI RAKA DOJKE KOD ŽENA

Stručnjaci još uvek ne znaju zašto neke žene dobiju rak dojke, a neke ne, ali je poznato da određeni faktori mogu itekako da povećaju rizike od obolevanja.

Puno većem riziku su izložene žene koje imaju porodičnu anamnezu karcinoma dojke, one koje zbog rane ili kasne menopauze uzimaju hormonsku terapiju i žene koje nisu dojile i rađale.

Povećane količine estrogena povezuju se sa rakom dojke, a uzrok estrogenske dominacije može biti i neumereno konzumiranje alkohola i masne hrane, kao i gojaznost.

Takode, žene koje jedu mnogo mesa imaju puno veći rizik da im se manifestuju simptomi raka dojke, zbog hormona koji se često upotrebljavaju prilikom uzgoja stoke i u cilju poboljšanja kvaliteta mesa, a koji stimulišu estrogen.

Jetra koja je odgovorna za eliminaciju estrogena i drugih štetnih materija često je pretrpana toksičnim supstancama i ne može efikasno da obavlja svoju funkciju.

Još jedan mogući uzrok za ovo oboljenje jeste i disfunkcija limfnog sistema, jer je on odgovoran za drenažu toksičnih supstanci iz tkiva. Recimo i to da su metastaze na limfnim čvorovima veoma ozbiljna komplikacija kod raka dojke. Limfni sistem je važan za imunološki sistem i pomaže u otklanjanju ksenoestrogena koji mogu da se akumuliraju u masnom tkivu dojke. I apsorpcija suvišne radijacije, kao što su medicinski X-zraci, možu da bude uzrok raka dojke.

Ostali faktori koji utiču na obolevanje jesu alkohol i duvan uz koje se i prvi simptomi raka dojke značajno intenziviraju.

Rak dojke
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs