DOKTORKA IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE

DR DANICA GRUJIČIĆ: Oboljevamo od raka 3 puta više nego ostali narodi, a evo i ZAŠTO!

Doktorka Grujičić iznela je zabrinjavajuće podatke, vezane za incidencu rasta malignih oboljenja u našoj zemlji.

Medicina
15:42h Autor:
DR DANICA GRUJIČIĆ: Oboljevamo od raka 3 puta više nego ostali narodi, a evo i ZAŠTO!
Foto: Printscreen/ youtube/jutarnji program Happy TV

"Maligne bolesti su u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registruje 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu 2.000!

Samo od leukemija smrtnost je od 2002. godine povećana za čak 139 odsto.

Broj obolelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva odsto, a u svetu za 0,6 procenata. To je posledica bombardovanja!"

Ovako za „Novosti“ govori profesorka dr Danica Grujičić, jedan od naših najboljih neurohirurga, načelnik Odeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije.

Mnoge vaše kolege tvrde da ćute zato što se porast obolevanja od raka u Srbiji ne može direktno dovesti u vezu za bombardovanjem?

HIRURG DR OGNJAN SKROBIĆ: Ova vrsta karcinoma porasla je 300 puta u poslednje dve decenije, a OVO je razlog!

"Činjenice su tu. Svedoci smo svakodnevno pojave sve većeg broja solidnih tumora koji se javljaju 15 do 20 godina nakon bombardovanja.

Pored toga što se javljaju u većem broju, tumori su i agresivniji i to je razlog što se po smrtnosti od malignih bolesti nalazimo u samom vrhu Evrope.

Samo starošću populacije i pušenjem se to ne može objasniti."

Šta vas podstiče da sada ukazujete na posledice NATO bombardovanja 1999. godine?

"Načinjena je ogromna šteta životnoj sredini. U Srbiji je 1999. godine počinjen ekocid, štetne materije, ne samo osiromašeni uranijum nego i brojni produkti postrojenja hemijske industrije koja su bombardovana otišli su u velikim koncentracijama u vazduh, vodu, zemljište i ušli u lanac ishrane. Građani Srbije o tome ne znaju ništa...

Ponašanje NATO je bilo nedopustivo, pre svega zato što su bombardovali sva hemijska postrojenja koja su se nalazila na mapama hazarda(prim.aut: opasnog hemijskog otpada), što znači da su bila uredno obeležena.

Namerno su ih gađali, što je samo dokaz da je njihova namera bila genocidna – zagaditi životnu sredinu građana Srbije," priča doktorka Grujičić, a prenosi oazaznanja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs