SAN JE OSNOV ZDRAVOG ORGANIZMA

Bez dobrog sna, zdravlje je ugroženo: Ove stvari su glavni okidači nesanice - nikako ih ne radite pred spavanje!

Uz ishranu i fizičku aktivnost, spavanje je treća i jednako važna karika u trouglu koji čini naše zdravlje.

Lepi & Zdravi
18:53h Autor:
Bez dobrog sna, zdravlje je ugroženo: Ove stvari su glavni okidači nesanice - nikako ih ne radite pred spavanje!
Foto: Shutterstock

Bez dovoljno i kvalitetnog sna zdravlje nam je ugroženo, a dugoročno će sigurno doći do bolesti.

Stoga, kako biste osigurali optimalno spavanje morate slediti upute za dobar, ali i izbjegavati ono što može ugroziti vaš san.

Donosimo vam 10 stvari koje izbegavajte da radite pre spavanja:

1. Kafa nakon večere

Koliko god da volite ukus i miris kafe, nemojte kafu piti u poslepodnevnim, a pogotovo ne u večernjim satima. Uz kafu izbegavajte sve napitke koji sadrže kofein, poput nekih čajeva i energetskih napitaka.

2. Prekomerna količina alkohola

Iako mnogi vole pre spavanja popiti čašicu alkohola, to svakako nije dobra odluka za vaš san. Alkohol remeti duboki san, koji je važan za odmaranje, pamćenje i druge moždane funkcije. Takođe, radi alkohola ćete možda teško zaspati, a ujutro ćete se jako teško probuditi.

3. Surfovanje internetom neposredno pre spavanja

Veštačko svetlo monitora ili mobilnog telefona loše utiče na san. Pokušajte da zatvorite računar i ostavite mobilni telefon sa strane barem 2-3 sata pre sna, kako biste se smirili i lakše utonuli u san.

4. Previsoka temperatura u sobi

Poznato je da prostorija u kojoj spavate mora biti provetrena, a temperatura niža nego u ostalim prostorijama. Previsoka temperatura i suv vazduh su najgore što možete napraviti svome snu.

5. Obrok neposredno pre spavanja

Ovde ne mislimo na lagani i zdravi proteinski obrok, već na pretrpavanje grickalicama uz film neposredno pre spavanja. Prevelik i prekaloričan obrok će vam otežati probavu i svakako onemogućiti kvalitetan i dubok san.

6. Preskakanje treninga

Vežbanje je dobro za vaš san. Trening vam može poboljšati raspoloženje, smanjiti teskobu i razveseliti vas pre spavanja. Takođe, pomaže da se uspostavi redovan obrazac odlaska na spavanje i buđenja svaki dan u isto vreme (cirkadijalni ritam).

7. Trening neposredno pre spavanja

Iako je vežbanje dobro za vaš san, vežbanje preblizu vremenu za spavanje može poremetiti san. Ne događa se svima, ali ako vam se to događa, pokušajte završiti svoj trening najmanje 3 sata pre nego što idete u krevet.

8. Brige

"Jesam li iznela smeće", "Jesam li završila sve današnje zadatke", "Kako će proći sutrašnji sastanak"… razmišljanja o danu koji je iza ili koji sledi definitivno može negativno uticati na san. Pokušajte se smiriti, zaboraviti na brige i zaspati razmišljajući o nečemu opuštajućem.

9. Unos prevelike količine vode

Tokom dana potrebno je unositi dovoljne količine vode kako bi se izbegla dehidracija, no preteran unos vode pre sna će remetiti san, jer ćete imati potrebu za mokrenjem. Pijte ravnomerno kroz dan, a ne da pre spavanja nadomešćujete nedovoljan unos tečnosti tokom dana.

10. Spavanje do podne

Najbolji je ritam spavanja onaj koji se ponavlja iz dana u dan. Primera radi, idite na spavanje u 23 i probudite se u 7 ujutro. Na taj način ćete steći navike spavanja i održavati cirkadijalni ritam. Ako danas odlučite da spavate do 10 uveče, verojatno nećete moći da zaspite u 23h, a remećenje ovog ritma svakako remeti i kvalitet i dubinu sna.

(Stil.kurir.rs/Fitness)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs