živeli smo u zabludi

Koja je razlika između belih i smeđih jaja: Genetičar konačno razrešio dilemu!

Da li je razlika u boji slučajnost ili ne? Utiče li na ukus jaja? Kako piše "Njujork tajms", od boja perja kokoške zavisi da li će jaje biti braon ili bele boje

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Jaja su jedna od omiljenih namirnica kod mnogih jer ih možete pripremati na više različitih načina, a njihove zdravstvene blagodeti su velike.

Ali, sigurno ste primetili kako se ona razlikuju ne samo u veličini, već i u boji. Tako imamo smeđa jaja u svim nijansama, ali i bela.

Koje boje će biti jaje zavisi od vrste kokoške

"Geni kokoške biraju boju ljuske. Naime, pilići sa belim perjem polažu bela, a crvenkasto-smeđe polažu smeđa jaja", objašnjava Tro.V.Bui genetičarka i profesor na njujorškom Univerzitetu Kornel.

Ljuske od jaja su pravo blago, a svi ih bacate: Nećete verovati šta sve leče i kako ih možete koristiti! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Zašto ima više belih jaja?

Ona kaže da rasa Araukana, poznatija kao pileće uskršnje kokoške, daju jaja sa ljuskom plave nijanse.

Dakle, sve je u genetici, a razlike zapravo nema. Međutim, ako ne postoji razlika u ukusu, zašto se onda u prodavnicama nalaze u različitim kutijama?

Zapravo reč je o ceni uzgoja različitih kokoški. Kokoške koje nose smeđa jaja obično su veće, te su troškovi njihova uzgoja i ishrane puno veći, dok su bele kokoške pristupačnije i isplativije za proizvodnju, piše Reader’s Digest.

7 trikova vrhunskih kuvara: Evo kako da napravite najsavršenija poširana jaja na svetu!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs