Proverite sami

Samo tri kapi dnevno čine 6 neverovatnih stvari: Evo zašto je dobro ovo ulje

Pomoći će vam čak i u mršavljenju

Lepi & Zdravi
22:13h Autor:
Samo tri kapi dnevno čine 6 neverovatnih stvari: Evo zašto je dobro ovo ulje
Foto: Profimedia

U medicinske svrhe origano se koristi već godinama, a u poslednjih nekoliko decenija njegov pozitivan uticaj na zdravlje potvrđuje se i medicinskim istraživanjama.

U svežem ili sušenom obliku ga lako možemo koristiti kroz kuvanje, ali evo kako će vam samo 3 kapi ulja origana zaštiti zdravlje!

Deluje na bakterije

Ulje origana sadrži karvakrol, prirodni antibiotik koji deluje na bakterije. Naučnici trenutno proučavaju delovanje ovog ulja na stafilokoke, bakterije koje mogu biti vrlo opasne. Takođe, rane studije ukazuju kako ovo ulje može biti uefektno i kod lečenja ešerihije koli.

Ove navike mogu potpuno da unište imuni sistem: Svi ih činimo, a nismo ni svesni posledica!

foto: Shutterstock

Leči gljivične infekcije

Veruje se da uništava bakterije, ali i gljivice. Često se javljaju na vaginalnom području, ali i na ostalim delovima tela gde je velika vlaga. Kandida je gljivica koja se odlično može tretirati ovim uljem, a to potvrđuju mnogi testovi.

Gubitak kilograma

Sve više studija potvrđuje kako zbog svojih sastojaka ovo ulje može pomoći kod dijete. Iako su studije do sad sprovedene nad miševima, i potrebno je sprovesti istraživanja na ljudima, veruje se kako će ovo ulje sprečiti množenje masnih ćelija i kod ljudi.

Kako napraviti i koristiti ulje od origana?

Za ulje od origana koje je melem za problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvetova i listova origana i litar maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalijte maslinovim uljem i držite na toplom mestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procedite i dobro zatvorite.

Eterično ulje origana se treba uzimati u malim količinama, a pogotovo se to odnosi na trudnice i žene koje žele da zatrudne. Razlog tome je što se sastojci eteričnog ulja origana "igraju" i sa hormonima, što je pak dobro kod žena u menopauzi, jer će tada ulje regulisati hormone.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs