Narodni lek

Rusa trava: Ne postoji bolest koju ona ne može izlečiti. Čisti telo kako spolja, tako i iznutra!

Možda je znate kao rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mleko, lastavičina suza ili Chelidonium majus. Bilo kako je zvali, rusa trava leči 101 bolest

Saveti stručnjaka
Autor:
Rusa trava: Ne postoji bolest koju ona ne može izlečiti. Čisti telo kako spolja, tako i iznutra!
Foto: Profimedia

Neverovatnu sposobnost ruse trave da očisti kožu, primetili su drevni ljudi, koji su joj dali ime. Rusa trava se koristi za lečenje akni, kožnog osipa, bradavica, gljivica, herpesa na usnama i td.

Zbog jarko žutog soka, ovu biljku nazivaju zlatnom travom. Poznata je i kao prokleto mleko ili vešticina trava i to s dobrim razlogom jer sok ove biljke može da izazove teško trovanje, jer sadrži otrovne komponente. Zbog toga sa rusom travom mogu da barataju samo oni koji se u trave razumeju.

Oni koji se ne razumeju u ljudsko telo, rusu travu ne bi smeli da diraju!

Rusa trava je rasprostranjena u mnogim zemljama.

Stari Grci primetili su da rusa trava cveta tokom dolaska lastavica, a završava cvetanje kada ove ptice lete u tople krajeve, pa su je stoga i zvali lastina trava. Grci su ovu biljku koristili ne samo za lečenje kožnih bolesti, već i kao anestetičko i protivupalno sredstvo za bolove u stomaku, bolesti creva, očiju, nosa i ušiju. Prvo pominjanje ruse trave datira iz 3. veka pre nove ere. Grčki lekari su ljude lečili od žutice dajući im čaj od ruse trave. Oni su koristili ovu travu i za lečenje jetre, uklanjanje kamena iz žučne kese i protiv opstipacije. Lekari srednjeg veka ovu biljku su koristitili za lečenje tuberkuloze i lupusa.

U Rusiji se rusa trava koristi za lečenje žutice, a kupanje dece u čaju od ruse trave smatra se načinom rešavanja krasti i osipa. Devojke su sok od ruse trave koristile za uklanjanje pega sa lica, dok tonik od ove trave (rusa trava+alkohol) može da se koristi kao dezinfekciono sredstvo umesto joda, za ispiranje rana i čireva.

Zahvaljujući rusoj travi milioni ljudi su se spasli za vreme epidemiija, lečeći se ovom travom.

Rusu travu možete naći svuda. Nju stoka ne pase zbog jakog i neprijatnog ukusa.A ako malo bolje pogledate, sigurno ćete je naći negde oko svoje kuće, na ivici šume ili u tuđem dvorištu.

Vekovno iskustvo upotrebe ove biljke u narodnoj medicini dokazalo je da ona nije u stanju samo da očisti čoveka spolja, već i iznutra, lečeći razne tegobe.

Lek za sve narode

Farmaceuti iz različitih zemalja proizvode preparate od ruse trave za lečenje mnogih bolesti. Međutim, svuda se koristi pod strogim nadzorom lekara, jer su ti lekovi veoma toksični.

U mnogim zemljava ova biljka slobodno raste, pa je mnogi narodi koriste za lečenje raznih bolesti. Tako Bugari koriste sok od ruse trave za lečnje jetre i peska u žuči, žutice, gastritisa i kolitisa.

Francuzi ga koriste kao laksativ i diuretik, a sok od mladih biljaka ove trave kao afrodizijak.

Rusa trava pomaže u suzbijanju hipertenzije, regulisanju rada srca, lečenju bronhitisa, ublažavanju bronhijalne astme, a pomoću nje možete i da se oslobodite ateroskleroze, nedostatka daha, povećate imunitet i vratite snagu.

Najdelotvornije su kupke obogaćene čajem od ruse trave, jer jačju imunitet i podstiču rad metabolizma.

Zaista je teško naći bolest s kojom se rusa trava ne može nositi, jer je njeno glavno svojstvo vraćanje zdravlja celom telu, utičući na uzrok, a ne na posledicu bolesti.

Lekovitost ruse trave

U njoj je sadržan najjači alkaloid - hlidonin koji deluje kako morfijum, koji usporava puls i snižava pritisak, a u velikim dozama može da izazove paralizu nervnog sistema.

U terapeutske i rekreativne svrhe, rusu travu treba i može da koristi svaki zdrav čovek tokom cele godine. Ova biljka može biti korisna za lečenje ogrebotna ali i za ublažavanje nervne napetosti i povećanja imuniteta.

Preporuka je da rusu travu treba brati u podne, tokom sunčanog dana, a najbolje je sušiti na tavanu, na promaji. Ukoliko nemate te mogućnosti, sušite je u rerni.

Rusa trava ne sme da pocrni tokom sušenja, stoga je morate mešati i okretati kako bi se ravnomerno sušila.

Kada berete rusu travu, uvek birajte onaj deo koji je 10 cm udaljen od korena. Suvu rusu travu čuvajte u platnenim ili papirnim kesama .

U Srbiji je najpoznatija moć ruse trave u uklanjanju bradavica sa kože. Donosimo vam recept za mast koja ulanja bradavice, pigmentaciju kože, pege i ekseme.

Ovu mast mora da ima svaka kuća u Srbiji.

Mast koja uklanja bradavice, ekceme i fleke sa kože

Potrebno je: 1 kašika svežeg soka do ruse trave; 4 kašike vazelina

Priprema: Pomešajte ova dva sastojka i sa dobijenom kremom mažite

kožu na kojoj su bradavice, ili fleke ili pege. Efekat je neverovatan.

U narednim tekstovima donosimo još mnogo recepata za narodne lekove od ruse trave. Pratite nas!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs