SAZNAJTE OD STRUČNJAKA

RUSKI IMUNOLOZI OTKRIVAJU: Za vaš imunitet ne postoji ništa MOĆNIJE od ovih prirodnih lekova ruske narodne medicine!

Ruski prirodni lekovi za jačanje imuniteta koriste se već stotinama godina

Lepi & Zdravi
20:09h Autor:
RUSKI IMUNOLOZI OTKRIVAJU: Za vaš imunitet ne postoji ništa MOĆNIJE od ovih prirodnih lekova ruske narodne medicine!
Foto: Shutterstock

Narodna medicina, zasnovana na primeni darova koje nam pruža priroda, već vekovima je prisutna u celom svetu.

Mnogobrojne biljke i produkti životinjskog porekla putem ishrane i domaćih lekova poboljšavaju rad našeg organizma, ublažavaju simptome bolesti i ojačavaju imunitet. Svaka oblast na našoj planeti poseduje svojevrsnu floru i faunu, a narodi koji ih nastanjuju koriste sve njihove blagodeti radi unapređivanja zdravlja i izlečenja.

Kao što u Srbiji imamo narodne lekove karakteristične za naše podneblje, tako i Rusija poseduje prepoznatljive recepte za prirodno lečenje, među kojima su i oni za jačanje oslabljenog imunološkog sistema.

FUNKCIJA IMUNOLOŠKOG SISTEMA KOD ČOVEKA

Glavna uloga imuniteta u ljudskom telu jeste odbrana od patogena, odnosno uzročnika infekcija. To mogu biti bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Imunološki sistem detektuje potencijalnu pretnju i eliminiše je pre nego što dođe do štete po zdravlje osobe i razvoja bolesti.

Sposoban je da razlikuje zdrave ćelije u telu od ćelija drugih organizama ili supstanci. U normalnoj situaciji, opasni mikroorganizmi će biti uništeni, a čovek to neće ni primetiti jer se neće ispoljiti nikakvi simptomi.

Slab imunitet neće moći da se izbori sa pretnjom i osoba će konstantno biti bolesna, a infekcije postati rekurentne.

DVE VRSTE IMUNITETA

UROĐENI IMUNITET

Kao što sam naziv kaže, ova vrsta imuniteta je stečena na rođenju. Sadrži barijere koje sprečavaju potencijalne pretnje da naruše naše zdravlje. Među komponentama urođenog imuniteta nalaze se koža, želudačna kiselina, mukus, stomačna kiselina, određeni enzimi i kašalj.

STEČENI IMUNITET

Gradi se postepeno i za to vreme stiče funkciju koja mu omogućava da detektuje i ukloni određene opasne mikroorganizme. Njegovo funkcionisanje je dosta kompleksnije od rada urođenog imuniteta. Neutralizacijom uzročnika infekcije organizam ga ’’pamti’’ i tokom narednog napada ga lakše prepoznaje i eliminiše.

KARAKTERISTIKE RUSKE NARODNE MEDICINE

Bez obzira što je Rusija jedna od najnaprednijih, najvećih i najstabilnijih država na svetu, i dalje se gaji prirodna medicina kao proveren i delotvoran način tretiranja ljudi i poboljšanja trenutnog zdravstvenog stanja. Nove tehnologije i moderno doba ne sprečavaju Ruse da primenjuju metode lečenja svojih predaka.

Generacijama su se prenosili recepti, dokazani u praksi kao vrlo efektni. Mnogi su namenjeni i odraslima i deci i nemaju neželjene efekte na organizam. Između ostalog, kroz narodne lekove Rusi su radili i na osnaživanju odbrambenog mehanizma čija je uloga da zaštiti naše telo od uzročnika infekcija.

Poznato je mnogo ruskih recepata koji su izuzetno dobri za rad našeg imuniteta.

1. SUVO VOĆE KAO DELOTVORNO REŠENJE ZA JAK IMUNITET

U svom sastavu suvo voće sadrži antioksidante, lako svarljiva vlakna i vitamine značajne za rad imuniteta. I orasi su takođe bogati antioksidantima, ali i omega-3 masnim kiselinama. Limun je obavezan sastojak zbog ogromne količine C vitamina. Med štiti od infekcija, a isto tako ih i leči.

Izmiksati u blenderu 300g suvih kajsija, 300g suvog grožđa, 300g seckanih oraha i 3 limuna sa korom. Gotovoj smeši dodati kašiku meda. Odrasli treba da uzimaju jednu supenu kašika leka dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu.

2. MORS – LEKOVITI RUSKI NAPITAK ZA JAČANJE IMUNITETA

Ovo piće je popularno u Rusiji zbog ukusa, ali i lekovitog dejstva na imunitet. Predstavlja dragocen izvor vitamina C zbog prisustva brusnica. Med pomaže pri eliminaciji uzročnika infekcija. Limun ublažava sve postojeće upalne procese u telu.

U pet šolja vode sipati dve šolje opranih i očišćenih brusnica. Kuvati voće dok plodovi ne počnu pucati. Izmiksati sve u blenderu i vratiti na ringlu još 5 minuta da sve ključa. Skloniti sud sa strane, pokriti ga i ostaviti da se sadržaj malo prohladi. Procediti pulpu, a zatim dodati 100g meda i sok od jedne polovine limuna. Mors može da se čuva u frižideru najduže nedelju dana.

3. CRNI LUK SA DODATKOM MEDA ZA SNAŽAN IMUNITET

Crni luk je odličan za imunitet jer sadrži fitohemikalije koje stimulišu korišćenje vitamina C radi odbrane tela od uzročnika brojnih oboljenja. Pored toga, luk se pokazao kao efektno prirodno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Uz dodatak meda kao prirodnog antibiotika bićete zaštićeni od sezonskih infekcija.

Sitno iseckajte 50g crnog luka. Komadiće sipati u pola litre vode, zajedno sa 200g šećera. Nakon što smeša proključa, podesite najmanju temperaturu ringle i ostavite da sve polako vri oko sat i po vremena. Skolonite sud da se sadržaj ohladi pa dodati dve kašike meda. Promešati, procediti tečnost i čuvati je u frižideru, u staklenoj boci. Uzimati po jednu kafenu kašiku leka 3-5 puta dnevno.

4. SVEŽI CVETOVI NEVENA KAO PODRŠKA IMUNOM SISTEMU

Neven nije samo vrsta cveća koja se često može naći u dvorišnim baštama i saksijama. On takođe služi kao podrška imunološkom sistemu i podstiče njegov rad. Osim toga, pomaže pri varenju i održava sistem organa za varenje zdravim. Neven deluje i kao prirodno sredstvo za lečenje povreda oka i osipa na koži.

Svako jutro pre jela uberite tri cveta nevena i pojedite ih. Pre gutanja ih dobro sažvaćite. Radite ovo svakog dana naredne dve nedelje. Ukoliko želite da nastavite, prvo napravite pauzu u trajanju od nedelju dana pa krenite ispočetka.

5. KOMBINACIJA KEFIRA, BUNDEVE I MEDA

Ovaj domaći recept će ojačati prirodnu odbranu Vašeg tela i pomoći da se odbranite od sezonskih infektivnih oboljenja. Njegovu osnovu predstavlja kefir, fermentisani proizvod od mleka i prirodni probiotik. Bundeva je prepuna nutrijenata koji su značajni za normalan rad imuniteta. Među njima su vitamini A i C. Med je riznica antioksidanata i ima antibakterijsko dejstvo.

Pomešajte 4 šolje kefira i 150g skuvane i ispasirane bundeve, a zatim dodajte jednu kašiku kvalitetnog, organskog meda. Preporučuje se konzumiranje jedne čaše dnevno, a ostatak se može čuvati u frižideru dok se ne potroši.

6. NOGE U LEDENOJ VODI – RUSKI NAČIN JAČANJA IMUNITETA

Ruska istraživanja su pokazala da ledeno hladna voda jača naš imunitet i štiti nas od gripa i prehlade. Kvašenjem hladnom vodom povećava se produkcija leukocita, važnih elemenata imunološkog sistema ljudskog tela. Pored toga, stimuliše gubitak suvišnih kilograma, ubrzava oporavak povreda na mišićnim tkivima i kose i poboljšava cirkulaciju.

Hladna voda takođe deluje i na naše psihičko zdravlje putem redukovanja stresa. Sipati u lavor hladnu vodu. Potopite bosa stopala u nju i izvadite ih nakon petnaestak sekundi. Obrisati ih grubljim peškirom i obuti vunene čarape. Ponavljati proceduru svako veče pre odlaska na spavanje.

7. REN I KARANFILIĆ

Ovaj recept možda nema baš sjajan ukus, ali je itekako koristan za čitav imunološki sistem. Karanfilić je začin koji jača imunitet, pozitivno utiče na metaboličke procese u telu, ublažava bolove i olakšava bitku protiv gojaznosti. Ren je izvor C vitamina i samim tim je od velike koristi za rad oslabljenog imuniteta. Med pomaže odbramenom sistemu da obavlja svoju zaštitničku ulogu.

U 200ml mlake vode sipati kašičicu mlevenih karanfilića, kašičicu naribanog rena i kašičicu meda. Sve promešati i odmah konzumirati. Piti po jednu meru ovog prirodnog leka svakoga dana.

DRAGOCENI SAVETI RUSKIH MEDICINSKIH STRUČNJAKA

Moskovski doktor Sergej Bubnovskij savetuje unos zdrave hrane koja nije obrađena i izbacivanje konzerviranih gotovih jela iz upotrebe. Govori da našem organizmu svakoga dana treba dosta vode i to one koja potiče iz izvora ili sa bunara. Kada je u pitanju fizička aktivnost, kombinaciju šetnje, džogiranja i plivanja smatra savršenom za jačanje imuniteta.

Ruski pisac knjiga čija je glavna tema ruska narodna medicina, Genadij Petrovič Malahov, nije zaobišao ni probleme vezane za slab imunitet. Da bi se sprečila sezonska prehlada, grip ili bilo kakva infekcija, neophodno je preduzeti sve mere koje će omogućiti imunološkom sistemu da se stabilizuje i brzo reaguje po potrebi. U svojim delima on ih detaljno opisuje, a jedna od njih je regulacija ishrane koja je važna i za detoksikaciju tela.

Doktor Jevgenij Komarovski je fokusiran na zdravlje dece i često podučava roditelje kako da svoju decu učine otpornijom na infekcije i negativne uticaje spoljašnje sredine na zdravlje naših najmlađih. Formiranje načina života treba da prati zdrava ishrana zajedno sa sportom. Dugotrajno sedenje za kompjuterom, sterilni uslovi u prostorijama za boravak, pretopljavanje i grickalice neće dozvoliti detetu da izgradi imunitet.

DODATNA POMOĆ

Prestanite da pušite.

Duvanski dim i nikotin sprečavaju imunološki sistem da na vreme reaguje u slučaju prisustva i aktivnosti uzročnika infekcija. U potpunosti prekinite sa korišćenjem cigareta i izbegavajte i pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u blizini drugih pušača.

Alkohol konzumirajte umereno.

Sasvim je u redu popiti čašu vina nakon ručka ili čašicu žestokog pića na nekoj proslavi, ali nikako više od toga. Preteran unos alkohola, pogotovo na svakodnevnoj bazi, destruktivno deluje na imunitet.

Redovno se bavite fizičkim aktivnostima.

Vežbanje će obezbediti Vašem telu vitalnost i funkcionalnost, a njegov odbrambeni mehanizam će savršeno obavljati svoj posao. Zbog toga, svakog dana izdvojite pola sata za trčanje, jogu, plivanje, sportske aktivnosti ili makar šetnju.

Obezbedite sebi dovoljno sna.

Odmor je za imunitet podjednako važan kao i aktivnost. 8 sati noćnog sna, kao i 30-45 minuta popodnevne dremke i opuštanja zaštitiće Vaše telo od negativnog uticaja bakterija, virusa, gljivica i parazita.

RUSKI NARODNI RECEPTI ĆE POBOLJŠATI ODBRAMBENI SISTEM VAŠEG TELA

Trikovi ruske narodne medicine i prirodni recepti koji se pripremaju već dugi niz godina pozitivno će uticati na zdravlje svakoga ko ih isproba. Na taj način, telo će biti ojačano i zaštićeno od uzročnika opasnih infekcija.

Uz regulaciju ishrane i životnih navika više nećete imati problema sa virusima, bakterijama, parazitima i gljivicama. Male promene i nove zdrave rutine će ubrzo pokazati pozitivne rezultate.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs