BRZO I LAKO

Pet trikova kako da ubrzate metabolizam i u rekordnom roku izgubite višak kilograma!

Čini vam se da je dijeta prestala da deluje i da stagnirate - evo zašto!

Lepi & Zdravi
Autor:
Pet trikova kako da ubrzate metabolizam i u rekordnom roku izgubite višak kilograma!
Foto: Shutterstock

Na tržištu je dostupno bezbroj ideja i poneka se čini teško odabrati onu koja je dobra baš za nas – koja će imati efekta brzo i dugoročno. Takođe, vežbanje je neizostavni deo programa skidanja viška masnih naslaga i smatra se da je kombinacija dijete i vežbanja – bingo! Ali, šta kada prestane da funkcioniše iako se pridržavate svega propisanog?!

Razlozi za to najčešće leže u metabolizmu, koji se iz nekog razloga usporio i to se veoma često dešava.

Razlozi za usporavanje metaboličkog sistema mogu biti različiti, do njih može doći i prostim zasićenjem organizma nekom dijetom. Ali, postoje načini kako da to promenite - restartujete svoj metabolizam i ponovo se pokrenete sa mrtve tačke.

Evo nekoliko trikova za ubrzavanje metabolizma

  • Doručak je najvažniji obrok i nikako ga ne smete preskakti ili pojesti “tek nešto” da zadovoljite osnovnu potrebu organizma za nutrijentima. Doručak mora biti redovna navika, poželjno ga je jesti u isto ili bar slično vreme i važno je da obiluje proteinima, vlaknima i dobrim šećerima i mastima, koji će ubzati vaš metabolizam, a u isto vreme stvoriti osećaj sitosti. Tu spadaju jaja (više belanavca, manje žumanaca), tunjevina, integralni hleb, jogurt, kefir, žitarice od celog zrna i slično.
  • Voda je jedan od ključnih elemenata svih dijeta i veoma je korisna kod stimulacije metabolizma. Pored toga što se preporučuje da inače unosite dve litre vode u organizam u toku dana – nutricionisti tvrde da čaša hladne vode ubrzava metabolizam tako što se telo “bori” da je zagreje i na taj način upošljava svoje mehanizme i troši energiju.
  • Izbacite iz ishrane SVE grickalice, ma koliko zdrave bile, one su nešto što vam daje lažni osećaj sitosti i na taj način “vara” i usporava metabolizam. Pored glavnih obroka, preporučuje se još jedna užina, koja bi trebalo da se sastoji od neke vrste posnog sira i malo povrća/salate i integralnog hleba ili možete odabrati voćnu užinu. U toku ili posle obroka možete popiti šolju zelenog čaja koji je antioksidans i sagoreva kalorije. Čaj popijte topao i bez dodatka šećera
  • Ljute papričice su dokazano odličan stimulator metabolizma, tako da, ukoliko niste osetljivi na ljuto – uključite u ishranu feferone, halapenjo ili čili paprika, jer će drastično ubrzati vaš metabolizam.

Važno je, pored svega navedenog, da je spavanje od izuzetnog značaja za rad metabolizma I da je osam sati minimum koji morate odspavati da bi ovaj sistem funkcionisao ujednačeno i pravilno i da biste postigli željene efekte.

(Stil.kuris.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs