Potencijalna opasnost

Zbog epidemije korona virusa, mogla bi da izbije i epidemija OVE bolesti!

U brojnim zemljama preventivna vakcinacija je privremeno obustavljena, što drugi virusi mogu "da iskoriste"

Lepi & Zdravi
Autor:
Zbog epidemije korona virusa, mogla bi da izbije i epidemija OVE bolesti!
Foto: Shutterstock

U senci epidemije korona virusa veliku globalnu zdravstvenu pretnju svetu predstavlja potencijalna epidemija boginja, tvrde stručnjaci!

Više od 117 miliona dece moglo bi da propusti vakcinaciju protiv boginja s obzirom na to da je pandemija covida-19 prisilila veliki broj stanovnika u celom svetu na socijalno distanciranje, a istovremeno je na zdravstvenim službama veliki pritisak, upozorile su u utorak zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija.

Kampanje vakcinacije protiv boginja već su odložene u 24 zemlje, a biće ih i više, što decu u 37 zemalja sveta izlaže opasnosti od zaraze virusom morbila, podaci su Inicijative za borbu protiv boginja i rubeola, agencije koju podržavaju Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

"Zbog širenja covida-19 možda ćemo morati da pribegnemo teškom izboru i odložimo vakcinaciju protiv boginja. Stoga pozivamo zdravstvene lidere da pojačanim naporima vode računa o nevakcinisanoj deci u svetu kako bi ta najugroženija populacija dobila vakcinu protiv boginja čim bude moguće", stoji u saopštenju grupe.

Svetska zdravstvena organizacija u decembru je izvestila da je boginjama tokom 2018. bilo zaraženo gotovo 10 miliona ljudi, a od posledica te bolesti stradalo je 140.000 osoba, uglavnom dece.

Poznato je da su boginje vrlo zarazna bolest, ali njihovo širenje može da se sprečiti masovnim vakcinisanjem, a to znači da se novorođenčad i mala deca vakcinišu u sklopu rutinskih zdravstvenih usluga.

S obzirom na aktuelnu borbu protiv covida-19, većina zemalja usredsređena je na očuvanje zdravlja zdravstvenih radnika zbog čega se svi moramo pridržavati strogih pravila distanciranja.

Upravo zato je vladama preporučena privremena obustava kampanja preventivnog vakcinisanja, među kojima je i ona protiv boginja, na područjima na kojima ne postoji aktivno žarište, odnosno epidemija bolesti koja se može sprečiti vakcinom.

"Moramo se što brže pripremiti za popunjavanje praznina u vakcinisanju koje bi virus morbila mogao da iskoristi", stoji u saopštenju grupe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs