NOVO ISTRAŽIVANJE

Predviđanje naučnika sa Harvarda: Evo još koliko će trajati borba sa korona virusom!

Naučnici sa Harvarda otkrivaju kad će sve biti stavljeno konačno pod kontrolu

Medicina
13:06h Autor:
Predviđanje naučnika sa Harvarda: Evo još koliko će trajati borba sa korona virusom!
Foto: Shutterstock

Iako je nekoliko država najavilo ukidanje vanrednih mera, naučnici sa Harvarda su se usprotivili takvoj odluci. Oni smatraju da je za to još uvek rano i da će imati posledica.

Oni predviđaju da će borba sa koronom potrajati i da će ovaj virus nakon nekog vremena postati sezonska bolest, a da će transmisija biti češća u zimskim mesecima.

"Predviđanje da će se pandemija završiti ovog leta nije u skladu sa onim što zasad znamo", rekao je Mark, jedan od autora studije.

"Mnogo je još nepoznanica, poput toga kakav je zapravo nivo otpornosti onih koji su već preležali virus i koliko ta zaštita traje", dodaje on.

Virus je došao kako bi ostao

Na osnovu ranijih iskustava, nakon izolacije i socijalne distance, zaraze se ponovo razbukte nakon što se restrikcije ukinu, ali u značajno manjoj meri ipak.

Gotovo uvek je bio slučaj da se one vrate u toku zimskih meseci. Jedno je sigurno, virus je došao kako bi ostao. Mala je verovatnoća da ćemo moći da razvijemo kolektivn imunitet na svetskom nivou nakon samo jednog naleta virusa. Virus će se vratit.

Iz tih razloga ubrzano se radi na pronalasku leka i vakcine koja će nas u tom sliučaju zaštititi.

Kao zaključak studije, naučnici su rekli da će stavljanje korone potpuno pod kontrolu trajati do 2022. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs