zdravlje

Uz njih vam lekovi nisu potrebni: Čajevi koje obavezno morate imati kod kuće!


Od davnina se ovi napici koriste kao lek, a sada znamo i zašto...

Lepi & Zdravi
Autor:
Uz njih vam lekovi nisu potrebni: Čajevi koje obavezno morate imati kod kuće!
Foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da biljni čajevi izuzetno prijaju našem organizmu, a imaju i relakirajući efekat kod brojih tegoba.

Njihov uticaj na zdravlje je veoma širok, a mi smo napravili listu onih neizostavnih, koje morate posedovati u pola dana – u pola noći!

Ono što je svakako imrerativ, jeste da ne koristite industrijski obrađene biljne čajeve, jer poseduju veoma malo aktivnih supstanci biljke, već da kupujete organske biljke namenski sušene za čaj, koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Čaj od koprive

Od davnina je poznato da je ova biljka veoma je lekovita, a čaj se priprema od njenih listova. Čaj od koprive pokazao se kao veoma efikasan kod oboljenja kakva su anemija, virusne infekcije i grip, infekcije urinarnog trakta, bolesti bubrega i kod povišenog krvnog pritiska.

Čaj od kamilice

Kamilica je biljka koja deluje umirujuće na digestivni trakt , ublažava osećaj nadutosti u stomaku i reguliše probavu. Ova biljka ima i vrstu sedativnog i opuštajućeg efekta, pa je jako dobra za osobe koje su po stresom ili osećaju napetost u telu. Takođe je jako efikasna kod nesanice, pa se ljudima koji pate od ovog problema preporučuje jedna šolja čaja od kamilice pre spavanja.

Čaj od nane

Nana je stari, dobro poznati lek za želudačne i stomačne tegobe- deluje umirujuće na digestivni trakt, potpomaže varenje hrane, smanjuje nadutost i potpomaže izbacivanje gasova iz želuca. Takođe se preporučuje osobama koje pate od problema nervoznih ili lenjih creva. Nana pozitivno deluje i u sprečavanju osećaja mučnine i povraćanja, pa se često preporučuje i trudnicama. Pored ovoga, nana ublažava hronični i akutni kašalj i pomaže kod blažih oblika upale respiratornog sistema. Poznata je kao osvežavajuća biljka, pa će imati i povoljan uticaj na vaš dah iz usta.

Čaj od đumbira

Đumbir ima izuzetno dobra antiinflamatorna svojstva i deluje protiv virusa i bakterija u organizmu, a stimulacijom imunog sistema obezbeđuje telu i potrebnu energiju. Takođe, pokazao se kao veoma efikasan u smirivanju mučnine, kao i kod smetnji u gastrointestinalnom traktu.

Dr Mihalkov: Osnova dobrog zdravlje je zdrava jetra-ovakvom ishranom ćete za 5 dana izbaciti sve nakupljene toksine!

foto: Shutterstock

Čaj od matičnjaka

Ovaj napitak preporučuje se za umanjenje stresa, napetosti, anksioznosti i nesanice, jer povoljno utiče na nervni sistem. Takođe, čaj od matičnjaka utiče povoljno na rad štitaste žlezde, kod pojave herpesa i čira na želucu i dvanaestoplačanom crevu. Matičnjak će takođe pomoći da se bolje koncentrišete, pamtite i uticaće pozitivno na raspoloženje.

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin primarnu namenu ima kao začin, ali su manje poznata njegova blagotvorna dejstva u obliku čaja. Ovaj napitak izuzetno je zdrav, tvrde stručnjaci jer opušta mišićni sistem, reguliše probavu, rad jetre i žučne kese, pomaže kod upornog kašlja i lakših oblika astme.

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica veoma je zdrava, a čaj od ove biljke ublažiće tegobe poput različitih vrsta grčeva u telu, bakterijskih upala, bolova, loše cirkulacije, kašlja i upale disajnih puteva, afti u ustima ,anemije, a jača i kardiovaskularni i imuni sistem.

Napitak za vitko i zdravo telo: Jedna šolja dnevno ubrzava metabolizam, izbacuje toksine i smanjuje nadutost stomaka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs