PRIRODNO

Napitak za vitko i zdravo telo: Jedna šolja dnevno ubrzava metabolizam, izbacuje toksine i smanjuje nadutost stomaka!

Jedan napitak rešava sve probleme sa digestivnim traktom

Fitnes & Nutricija
Autor:
Napitak za vitko i zdravo telo: Jedna šolja dnevno ubrzava metabolizam, izbacuje toksine i smanjuje nadutost stomaka!
Foto: Shuterstock

Priroda ima rešenje za svaki problem, pa tako ako vas muči usporen metabolizam ili nadimanje koje se javlja posle obroka, tradicionalna medicina preporučuje mirođiju.

Mirođija se koristi kao začin, ali se pokazala kao vrlo efikasna kada su u pitanju tegobe izazvane lošim radom digestivnog trakta.

Poreklom je iz zemalja Mediterana i južne Azije, ima vrlo prijatan aromatični miris i ukus. Najveća koncentracija aromatičnih lekovitih materija se nalazi u plodovima mirođije, ali ima ih i u listovima i cvetovima.

Da biste poboljšali varenje i umirili nadimanje najbolje bi bilo da pripremite čaj.

U ovom slučaju napravite čajnu mešavinu od po 20 g plodova mirođije, anisa i kima. Od tog sadržaja uzmite kašiku i prelijte sa 200 ml ključale vode. Posudu sa čajem odmah poklopite i sačekajte da odstoji 30 minuta na šporetu.

Za uklanjanje gasova i neprijatnog daha preporučuje se etarsko ulje od mirođije. Da biste postigli željeni efekat stavite 10 kapi ulja na kocku šećera i pojedite, a zatim popijte čašu vode. Protiv lošeg daha preporučuje se i žvakanje sveže mirođije.

Osim za probleme sa organima za varenje, ustanovljeno je da mirođija uspešno leči još i hipertenziju, dijareju, prehladu, bronhitis, probleme sa bubrezima i bešikom, kao i da leči i kožne bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs