Čaj je poznat po svojim brojnim blagotvornim dejstvima na zdravlje, ali ako redovno koristite onaj iz kesice, možda biste trebali da preispitate tu naviku. Travar Rade iz Paraćina upozorava da industrijski čajevi nisu ni približno kvalitetni kao prirodni.
Većina nas godinama pije čajeve u kesici verujući da su zdravi, ali Rade objašnjava ključne razlike između industrijskih i prirodnih čajeva:
– Kupovni čajevi ne mogu da se porede s prirodnim. Uzmete jednu kesicu, presecite je, i videćete da unutra ima svega i svačega, samo najmanje čaja. Oni skupljaju sve – koren, cvet, trsku, stabljiku, list – i na to dodaju veštačke praškove. Zbog toga, kada kesicu ubacite u vrelu vodu, ona odmah pušta boju. To je rezultat veštačke boje, a ne prirodnog sastava, ako kesica odmah pusti boju, prospite i ne pijte taj čaj – objašnjava Rade.
Savetuje da se ljudi klone ovih industrijskih napitaka i pređu na prirodne čajeve. Prirodni čajevi, za razliku od industrijskih, dolaze iz poznatih izvora, a samim tim imate uvid u to šta tačno unosite u organizam. Takođe, prirodni čajevi pružaju neuporedivo bolju aromu i lekovita svojstva, jer nisu tretirani hemikalijama i veštačkim dodacima.
Osim što su zdraviji, prirodni čajevi ne sadrže veštačke boje i arome, koje mogu negativno uticati na organizam. Upravo zato, Rade preporučuje da se trudite da nabavljate čajeve iz proverenih izvora, bilo da ih sami berete ili kupujete od pouzdanih travara.
Stil/Najžena