Ako ste pripremili boju za jaja, lukovinu, sirće, bojice i sve rekvizite za farbanje jaja, moramo da vas razočaramo: stručnjaci tvrde da farbana jaja nipošto ne smeju da se jedu!
Opasnost nam ne dolazi od farbe za jaja već od činjeice da jaja skuvamo u petak, a jedemo ih tek u nedelju.
Američka uprava za hranu i lekove kaže ne bi trebalo da jedete kuvana jaja ili jela koja su bila van frižidera više od 2 sata ili duže od 1 sata, pogotovo kada su temperature iznad 20 stepeni, jer su podložne bakterijama.
Farbana jaja možete da jedete bez bojazni, odmah nakon što ih ofarbate, ali većina nas ostavlja svoje kreacije u korpama na stolu i po nekoliko dana.
Ako pojedete pokvareno jaje može da se javi dijareja, povraćanje, bol u stomaku ili simptomi slični gripu, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.
Ukoliko želite da sačuvate sebe i svoje ukućane, najbolje je da kuvana jaja držite u frižideru do Vaskrsa, a nakon toga da ih bacite.
(Stil.kurir.rs)