Ishrana

Bolje je da bacite ofarbano jaje nego da ga pojedete: Stručnjaci apeluju na građane da budu pažljivi!

Vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svojih ukućana. Jaja su namrinica koja je podložna kvarenju

Fitnes & Nutricija
17:59h Autor:
Bolje je da bacite ofarbano jaje nego da ga pojedete: Stručnjaci apeluju na građane da budu pažljivi!
Foto: Profimedia

Ako ste pripremili boju za jaja, lukovinu, sirće, bojice i sve rekvizite za farbanje jaja, moramo da vas razočaramo: stručnjaci tvrde da farbana jaja nipošto ne smeju da se jedu!

Opasnost nam ne dolazi od farbe za jaja već od činjeice da jaja skuvamo u petak, a jedemo ih tek u nedelju.

Američka uprava za hranu i lekove kaže ne bi trebalo da jedete kuvana jaja ili jela koja su bila van frižidera više od 2 sata ili duže od 1 sata, pogotovo kada su temperature iznad 20 stepeni, jer su podložne bakterijama.

Farbana jaja možete da jedete bez bojazni, odmah nakon što ih ofarbate, ali većina nas ostavlja svoje kreacije u korpama na stolu i po nekoliko dana.

Ako pojedete pokvareno jaje može da se javi dijareja, povraćanje, bol u stomaku ili simptomi slični gripu, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.

Ukoliko želite da sačuvate sebe i svoje ukućane, najbolje je da kuvana jaja držite u frižideru do Vaskrsa, a nakon toga da ih bacite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs