Isprobajte ih

Kineske vežbe za sniženje krvnog pritiska i produžavanje života: Pomažu bolje od tableta!

Isprobajte ove vežbe za vitalnost, jačanje imuniteta, poboljšavanje rada različitih sistema tela, povećanje životnog veka

Lepi & Zdravi
Autor:
Kineske vežbe za sniženje krvnog pritiska i produžavanje života: Pomažu bolje od tableta!
Foto: Profimedia

Peking je jedna od najnepovoljnijih ekoloških prestonica na svetu. Istovremeno, prosečan životni vek stanovnika Pekinga je više od 80 godina. Glavnu ulogu u tome igra tradicija: na svakom mirnom mestu grada, nalazi se grupa ljudi različite starosne dobi, koja se bavi orjentalnom gimnastikom.

Kigong: upravljanje energijom

Kigong u prevodu sa kineskog znači "upravljanje energijom". Prvi deo rečenice znači spoljnu energiju i vitalnost. Predavači Kigonga uveravaju nas da je kičma odgovorna za prolazak harmonizirajućeg protoga ki - ja. "Gong" se prevodi kao "vreme neophodno za postizanje cilja".

Kigong tehnika opuštanja koristi se za snižavanje krvnog pritiska i regulisanje otkucaja srca. Tehnika se može koristiti posle gimnastike, između vežbi ili kada osetite umor.

Vežba za potpuno opuštanje

Početni položaj: Stojeći ravno, spojite noge. Ruke su slobodno spuštene uz telo. Oči zatvorene. Udahnite i izdahnite kroz nos.

Fokusirajte se na opuštanje mišića glave i celog tela. Rastresite blago ramena pa ih opustite. Fokusirajte se na opuštanje ruku, a zatim lagano savijte pa ispružite ruke i opustite ih. Udahnite duboko zamišljajući kako opuštate leđa i grudi. Zatim sednite na pod i ispružite noge. Mirno dišite: udah - izdah, udah - izdah. Fokusirajte se na disanje i opuštanje. Zatim lezite: udah - izdah, opuštanje. Ostanite u tom položaju oko pet minuta.

Vežba Pletilja

Početni položaj: sedite na pod, noge ispružene napred i spojene, stopala ravno stoje. Dlanovi su isprepletani u prstima i pritisnuti na grudi. Brada naslonjena na grudi.

Udahnite na nos. Izdahnite na usta dok ruke gurate napred, tako da dlanovima dodirnete stopala. Vratite se u početni položaj. Udahnite. Izdišite tako što ruke gurate ka stopalima. Vežba mora da se radi sporo i što duže. Savetuje se ponavljanje do 10 puta, a Kinezi kažu da se ova vežba mora ponoviti 36 puta.

Vežba preklapanje

Sednete na pod, noge ispružite. Udahnete na nos, izdahnete ne usta dok rukama lagano dodirujete prste u noga. Glava će vam doći na kolena. Uspravite se i udišete na nos. Izdišete dok se preklapate ka podu.

Kinezi preporučuju za starije ljude da rade čučnjeve kako bi smanjili krvni pritisak. Poenta je raditi čučnjeve držeći se za neku čvrstu osnovu u visini struka. Čučnjeve radite pravih leđa, spuštenih stopala i lagano.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs