Ovo treba da znate

Zašto žene ne bi trebalo da započinju dan kafom!

Ključ je u nivou kortizola

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svetu i kofein koji sadrži najbolji su način da započnomo dan. Ili možda ipak nisu?


Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe - i tek onda ustvari mnogi od nas počnu da se bude. Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svetu, ali treba znati vreme i meru kako bi delovao u našu korist.

 

Zašto rano ispijanje kafe loše utiče na žene?

 

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše deluje na zdravlje.

 

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu najviši je ujutro kada se budimo i najniži uveče kada idemo da spavamo.

 

"Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme", objašnjava za portal PureWow nutricionista i lekar Karlin Rozenblum.

 

"Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da ima veze uticaj kafe na određene vitamine i minerale u telu", zaključuje dr Rozenblum i upozorava:

 

"Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije".

 

Kako izlečiti okoštavanje ili koštanu smrt i artritis: Ovi narodni lekovi stvarno deluju! (RECEPT)

foto: Profimedia

Osim što će podstaći dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može da uzrokuje probavne probleme i poveća nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kafa za 70 % manje kisela od tople.

 

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

 

Ako ustajete oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kafu između 9.30 i podneva - kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je pre toga jesti.

 

​S obzirom na kiselost kafe, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijumom poput badema, jogurta ili čia semenki koje neutrališu kiselost, savetuje Rozenblum. Ako pijete kafu u ovo vreme, dobićete potrebni podsticaj i energiju.

 

Zbog čega se usprkos visokom nivou kortizola ujutro osećamo pospano?

 

Jedan od razloga je zavisnost od kofeina. Ako smo navikli telo na kofein, ono će prestati da koristi prirodne mehanizme za lučenje kortizola i osloniće se na kofein. Ali, ako prestanemo sa ovom navikom, telo će se ubrzo ponovo prebaciti na svoje resurse.

 

Drugi je dehidracija. Iako imamo osećaj da dok spavamo ništa ne radimo, naš organizam i te kako radi. Srce kuca, krv teče, hrana se vari. Sve to traži energiju i zato se ujutro budimo žedni.

 

Treći je manjak sna. Vrlo je važno za zdravlje spavati najmanje sedam sati svake noći. Ako imate problema sa spavanjem, trebalo bi da usvoje nekoliko navika - uvek idite na spavanje u isto vreme i u isto vreme ustajte, sklonite od sebe elektronske uređaje sat vremena pre spavanja kako bi se telo umirilo, popijte predveče biljni, opuštajući čaj...

 

Kako je Olga (43) smršala i popravila krvnu sliku za samo 2 meseca: Lekar je preporučio obično - mleko!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...