Vredi pročitati

Svetski priznat neurohirurg upozorava: Ako ne znate ovih 10 stvari, za vas nema sreće i zdravog života!

Saveti ovog čoveka su neprocenjivi - on definitivno zna o čemu priča

Lepi & Zdravi 14.04.2019. - 16:54h Autor: Stil.kurir.rs
Neurohirurg dr Aleksander Vlad Ćirije, Foto: Youtube Printscreen / TRINITAS TV

Pravila srećnog i zdravog života svakako jesu izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to nije sve!

 

Poznati neurohirurg Aleksander Vlad Ćirije kaže da bez sledećih 10 stavki teško da ćete ostvariti ovaj cilj, piše Stil.kurir.rs.

 

1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav

 

Budite se što ranije, ako možete i sa prvim petlovima. Svakako, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom celog dana zevati i biti umorni.

2. Svež vazduh garantuje zdrav mozak

 

Što više vremena provodite na svežem vazduhu i što češće luftirajte prostorije u kojima boravite. Mozak mora da dobija dovoljno kiseonika!

 

3. Kretanje znači život

 

Na poslu pauzu iskoristite za šetnju, čak i za lagane vežbice. Čitavo telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osećati!

 

4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem 

 

Razbudićete se, osvežiti, podići duh i suzbiti depresiju!

 

5. Doručak je vreme za potpuni odmor

 

Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu - i brzo ćete popraviti varenje.

 

Najpoznatiji doktor na svetu, Leo Bokerija tvrdi: Doručak je zlo, dajte ga neprijatelju!

foto: Shutterstock

6. Zdravlje u šoljici

 

Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne "zavrat" i na brzinu. Isto kao i sa doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka bez distrakcija sa strane.


7. Smejte se

 

Što češće to bolje! Mozak možete lako da prevarite - nasmešite kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, i mozak će sniziti nivo hormona stresa u telu!

 

8. Ručak mora da bude lagan

 

Podelite porciju ručka sa prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne terajte telo da radi nepotreban posao!

 

9. Večera još laganija od ručka

 

Opet ćemo citirati staru izreku: "Večeru dajte neprijatelju". Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite telo da se odmori. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

 

10. Spavanje je svetinja

 

U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imali što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer spavanje je jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć, upozorava dr Aleksander.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Najpoznatiji nutricionista na svetu Anri Šeno: Prilikom autopsije ovo se nalazi u svakom želucu! Ova hrana se nikad ne vari!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs