Turska

GRAD OD 583 DVORCA: Kako se luksuzno odmaralište zamkova pretvorilo u grad duhova? (FOTO)

Ne, ovo nije Diznilen, ovo je Burj Al Babas, turski grad dvoraca

Galerije
Autor:
1 / 4 Foto: Profimedia

Burj Al Babas nije scenografija za film. Burj Al Babas nije ni deo Diznilenda, a ni projekcija braće Grim. Bjur Al Babas je distropijsko odmaralište na severozapadu Truske, a sastoji se od stotinu identičnih bajkovitih zamkova.

Danas su ti dvorci napušteni, prazni i neupotrebljivi, a evo kako je i zašto počela gradnja ovog kompleksa:

Sve je počelo kada je firma Sarot Group osmislila romantično banjsko odmaralište sa 732 vile, navodno inspirisane francuskim dvorcima. Firma je odabrala idilično mesto od 250 hektara tik ispred istorijskog grada Mudurnu u brdima severozapadne Turske.

2014. godine započeta je gradnja koja je koštala 200 milina dolara. U blizini kompleksa se nalazi i termalni izvor koji je Sarot Group planirala da iskoristi za gradnju akva parka, spa centara, turskog kupatila, parne sobe i saune. Predviđeno je da se ceo kompleks greje na termalnom izvoru.

Svaki od predloženih 732 zamka, dizajniran je kao iz bajke. Arhitekta Naci Ioruk je rekao da su klijenti zahtevali prepoznatljiv izgled zamka: sa sve kupolama, kemnim balkonima, velikim vratima...

Unutrašnjost je trebalo da bude isto tako bajkovita: visoki plafoni, ukrašeni podovi, spiralne stepenice i krovne terase...

Ali, onda se u toj bajci desilo nešto ružno: 2015. godine, Sarot Group je optužena za ekološku štetu, a slučaj je još uvek na sudu. Tužbe su nastavile da stižu, a u međuvremenu je turska ekonomija doživela sunovrat zbog pada cene nafte. Prodaja je počela da stagnira, ali građevinski radovi su nastavili da se odvijaju kako-tako.

Do leta 2018. godine, izgrađeno je 583 dvoraca, mada u različitim fazama izrade, a prodato ih je samo 350. Sarot Group je bankrotirao, a radovi su napušteni od tada pa do dan danas. Tako se Burj Al Babas pretvorio u veliki grad duhova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs