VEROVANJE ILI...

Grad duhova: U ovaj "ukleti" grad se ne ulazi nakon zalaska sunca! (FOTO/VIDEO)

Ruševine drevnog grada Bangara u Indiji intrigiraju već decenijama, a prema legendi - na ovo mesto ne smete da kročite nakon sumraka!

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Za mnoge, Indija je savršena destinacija za putovanja. Zemlja bogate kulture, drevnih predanja i najneverovatnijih ukusa. Takoreći, za svakog po nešto.

Za one sa jačim stomakom, koji uživaju u posetama ukletih mesta, Bangar je nezaobilazna lokacija ukoliko planirate da obiđete Indiju. Na obodima Nacionalnog parka "Rezervat za tigrove Sariska" nalaze ruševine Bangara, drevnog grada obavijenog misterijom.

 

Indija je zemlja priča. U njoj ćete čuti mnogo interesantnih predanja o magiji, bogovima, ljudima i životinjama, a grad Bangar je verovatno jedno od mesta koja su najviše inspirisalo indijske narodne pripovedače. Po legendama, a najčešće se za Bangar vezuju dve – podjednako zastrašujuće za one kojima sujeverje nije strano, ovo mesto je dom duhova.

 

Po jednoj legendi, nekada slavni grad, prokleo je čovek po imenu Baba Balnat, koji je dopustio da se grad izgradi pod uslovom da nijedan njegov deo ne baca senku na njegov dom. Ukoliko se to dogodi, zapretio je Baba Balnat, grad će biti uništen. To se navodno i dogodilo: jedan princ je podigao previsoku palatu, a dom Babe Balnata našao se u senci, pa je ovaj bacio kletvu čija moć traje i danas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abhishek Rathour (@abhishekrathour) on

Po drugoj legendi, čarobnjak Singhija zaljubio se u princezu, ćerku vladara ovog grada i pripremio čarobni napitak kako bi mu ljubav bila uzvraćena. Međutim, princeza je shvatila da je ulje koje joj je služavka donela sa pijace začarano, te odbila je da ga koristi.

 

Legenda kaže da je to čarobnjaka toliko naljutilo da je bacio kletvu na Bangar, a mnogi i danas veruju da je ovo više od narodne priče, jer je već sledeće godine Bangar ratovao protiv Ajabgarha. Princeza je tada i poginula, a priče o duhovima koji opsedaju Bangar su počele da kruže.

 

Arheolozi su pronašli dokaze o životu u Bangaru još u praistoriji.

Na široj teritoriji ovog grada danas živi manje od 1300 ljudi, a najpoznatiji je po ruševinama hramova, podignutih u čast Gopinatu, Šivi, Hanumani, Ganeši, Višal Devti, Lavina Deviju i Kešavi.

 

Uprkos vekovima propadanja i zloslutnim pričama, tvrđava, ušuškana u zelenilo, deluje spokojno i veoma je popularna turistička atrakcija, koja čuva istoriju kraljvestva koje je podigao maharadža Savai Madho Sin u XVI veku. Tu su ostaci gradskih kuća, glavnog puta, džamije i prelepe palate, koju štite dva utvrđenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madhuchhanda Bose (@maddymusings) on

Ipak, svi ljubitelji istorije i misterije mogu da se dive lepotama Bangara samo tokom dana. Onog trenutka kada sunce zađe, morate biti van njegovih kapija jer ćete se u suprotnom oglušiti o zakon.

 

"Ulazak unutar granica Bangara pre izlaska i posle zalaska sunca je strogo zabranjen", naglašeno je na tabli u ovom mestu. "Zakonske mere biće preduzere protiv bilo koga ko ne prati ova uputstva."

 

Kako tvrdi lokalno stanovništvo, mnogi putnici i dobrovoljci odlučili su da prenoće u tvrđavi i više nikada nisu viđeni. Šta god da je istina, ovaj natpis svakako pojačava misteriju i čini Bangar još interesantnijom turističkom atrakcijom.

 

Šetnja bangarskom tvrđavom - najukletijim mestom grada

 

 

(Stil.kurir.rs/Izvor: Objektiv.rs, nationalgeographicsrbija.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...