Kada udari hladnoća treba vam jelo koje će vas ugrejati i oraspoložiti. Za taj zadatak je savršen bogati juneći gulaš sa šampinjonima. Tajna je u sporom kuvanju, a na kraju će se strpljenje isplatiti jer će meso biti toliko sočno da će svi ukućani tražiti još.
Dodajte tu i čašu kvalitetnog vina i eto gozbe za sva čula - mnogo jeftinije nego u bilo kom restoranu.

Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa od buta
- 4 srednje velika crvena luka
- 3 čena belog luka
- 2 srednje velike šargarepe
- 1/2 korena celera (veličine jabuke)
- 3 lovorova lista
- 3 dl crnog suvog vina
- 2 male čili papričice (nije obavezno)
- 1 manja konzerva pelata ili dve kašike koncentrata paradajza
- 2 kašičice mlevene crvene paprike
- 150-200 gr krompira (narezanog na kockice i skuvanog sa strane)
- 2 l temeljca
- 300 gr šampinjona narezanih na listiće
Priprema:
Juneće meso očistite od žila i narežite na kockice. Luk sitno naseckajte, jednu šargarepu i celer narendajte, a beli luk usitnite.
Na dobro zagrejanom ulju pržite meso dok ne dobije zlatnosmeđu koricu. Nakon što se meso zarumeni sa svih strana, dodajte lovorov list, poklopite i pustite da se dinsta oko 10 minuta. Kada deo tečnosti ispari, izvadite meso i stavite ga sa strane.

U isto ulje dodajte sitno naseckan luk i papričice, a onda dinstajte dok luk ne postane staklast. Po potrebi dodajte malo vrućeg temeljca. Zatim dodajte beli luk, narendanu šargarepu i celer, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta, povremeno dolivajući mešavinu vina i vrućeg temeljca (1 dl vina + 1 dl temeljca). Kada povrće omekša i postane skoro kašasto, vratite meso u lonac, dodajte preostala 2 dl vina i kuvajte 10 minuta dok alkohol ne ispari. Potom zalijte vrućim temeljcem, tako da prekrije meso. Smanjite vatru i kuvajte 1 sat, povremeno mešajući.
Nakon sat vremena, drugu šargarepu narežite na kolutove i dodajte u gulaš zajedno s koncentratom paradajza. Ako koristite koncentrat razredite ga u malo vruće vode. Posolite, dodajte biber i mlevenu slatku papriku. Poklopite i kuvajte još sat vremena na laganoj vatri.

U zadnjih 15-20 minuta dodajte narezane šampinjone i po potrebi dodatno začinite. Sa strane skuvajte krompir u slanoj vodi narezan na kockice. Kad je gulaš kuvan, dodajte u njega krompir i po potrebi malo slane vode u kojoj se krompir kuvao, kako biste razredili gulaš.
Dobro promešajte, poklopite, ugasite vatru i pustite da tako odstoji najmanje 10 minuta.
Stil/Srećna
Majstor za gulaš otkriva svoju tajnu kako da pripremite najukusniji