U restoranu košta papreno, a kući ga možete spremiti za dosta jeftinije: Bolji juneći gulaš sa pečurkama od ovog nema

Donosimo vam recept za savršeni juneći gulaš, koji možete pripremiti kod kuće.

Recepti
U restoranu košta papreno, a kući ga možete spremiti za dosta jeftinije: Bolji juneći gulaš sa pečurkama od ovog nema
Foto: Shutterstock

Kada udari hladnoća treba vam jelo koje će vas ugrejati i oraspoložiti. Za taj zadatak je savršen bogati juneći gulaš sa šampinjonima. Tajna je u sporom kuvanju, a na kraju će se strpljenje isplatiti jer će meso biti toliko sočno da će svi ukućani tražiti još.

Dodajte tu i čašu kvalitetnog vina i eto gozbe za sva čula - mnogo jeftinije nego u bilo kom restoranu.

Gulaš
foto: preentscreen/Youtube

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa od buta
  • 4 srednje velika crvena luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 srednje velike šargarepe
  • 1/2 korena celera (veličine jabuke)
  • 3 lovorova lista
  • 3 dl crnog suvog vina
  • 2 male čili papričice (nije obavezno)
  • 1 manja konzerva pelata ili dve kašike koncentrata paradajza
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 150-200 gr krompira (narezanog na kockice i skuvanog sa strane)
  • 2 l temeljca
  • 300 gr šampinjona narezanih na listiće

Priprema:

Juneće meso očistite od žila i narežite na kockice. Luk sitno naseckajte, jednu šargarepu i celer narendajte, a beli luk usitnite.

Na dobro zagrejanom ulju pržite meso dok ne dobije zlatnosmeđu koricu. Nakon što se meso zarumeni sa svih strana, dodajte lovorov list, poklopite i pustite da se dinsta oko 10 minuta. Kada deo tečnosti ispari, izvadite meso i stavite ga sa strane.

Luk
foto: Shutterstock

U isto ulje dodajte sitno naseckan luk i papričice, a onda dinstajte dok luk ne postane staklast. Po potrebi dodajte malo vrućeg temeljca. Zatim dodajte beli luk, narendanu šargarepu i celer, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta, povremeno dolivajući mešavinu vina i vrućeg temeljca (1 dl vina + 1 dl temeljca). Kada povrće omekša i postane skoro kašasto, vratite meso u lonac, dodajte preostala 2 dl vina i kuvajte 10 minuta dok alkohol ne ispari. Potom zalijte vrućim temeljcem, tako da prekrije meso. Smanjite vatru i kuvajte 1 sat, povremeno mešajući.

Nakon sat vremena, drugu šargarepu narežite na kolutove i dodajte u gulaš zajedno s koncentratom paradajza. Ako koristite koncentrat razredite ga u malo vruće vode. Posolite, dodajte biber i mlevenu slatku papriku. Poklopite i kuvajte još sat vremena na laganoj vatri.

Gulaš
foto: Shutterstock

U zadnjih 15-20 minuta dodajte narezane šampinjone i po potrebi dodatno začinite. Sa strane skuvajte krompir u slanoj vodi narezan na kockice. Kad je gulaš kuvan, dodajte u njega krompir i po potrebi malo slane vode u kojoj se krompir kuvao, kako biste razredili gulaš.

Dobro promešajte, poklopite, ugasite vatru i pustite da tako odstoji najmanje 10 minuta.

Stil/Srećna

Majstor za gulaš otkriva svoju tajnu kako da pripremite najukusniji

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs