Sastojci:
- 1 glavica belog luka
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 200 g crnog brašna
- 300 g belog brašna
- 2 kašike ulja
- ruzmarin
- topla voda po potrebi
Priprema:
1. Odseći vrh belog luka, ali tako da se glavica ne raspadne. Preliti je s malo ulja, posuti solju, uviti u foliju i peći na 200 stepeni tridesetak minuta. Prohladiti, a zatim istisnuti kašu od luka.
2. U toploj vodi s kašičicom šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni. U vangli pomešati obe vrste brašna (ili samo 1/2 kg belog), ulje, so, dodati beli luk, kvasac i s toplom vodom zamesiti testo. Ubaciti i iseckan ruzmarin i sve umesiti. Pokriti i ostaviti da naraste.
3. Oblikovati hleb po želji, ostaviti ga još malo da naraste, premazati s malo ulja, posuti solju i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da porumeni.