Vredi probati

Dijeta za zdravo i vitko telo: Preuzmite jelovnik Ivane Španović!

Sportisti ne žive životom običnih ljudi, što se ogleda i u njihovoj ishrani, a kod skakačica kakva je Ivana Španović najvažnija je brzina. Zato se preporučuje minimum masti, odnosno najmanja telesna masa u odnosu na mišićnu
Lepi & Zdravi
23:08h Autor:
Dijeta za zdravo i vitko telo: Preuzmite jelovnik Ivane Španović!
Foto: Fonet

Čak i kada se završe najveća takmičenja, veliki šampioni odmaraju ali veliko iskakanje iz ustaljenog načina življenja je isključeno. Za atletske šampione Asmira Kolašinca i Ivanu Španović dvonedeljna pauza od takmičenja posle sjajnih rezultata na Evropskom prvenstvu 2015. godine znači i kratkotrajnu promenu jelovnika. Međutim, potpuno predavanje čarima jela i tada je isključeno.

"Imaju i vrhunski atletičari pravo na svojih pet minuta kad nemaju fizičkih aktivnosti. Uvek je to za vreme odmora od takmičenja, kao sad posle evropskog šampionata u Pragu. Ivana će imati dve nedelje da se opusti i predahne", kaže Goran Obradović, trener Ivane Španović. Po njemu, ovakvi prazni hodovi imaju svoju svrhu.

Noletov recept za uspeh - Njemu je pomoglo, probajte i vi!

"Za to vreme organizam se relaksira i regeneriše za napore koji slede kad počne sezona. Tada se ide iz takmičenja u takmičenje, pa nema razlike u režimu između i uoči samog turnira. Ovaj odmor je znatno kraći od onog tokom zime, ali samokontrola se podrazumeva kod vrhunskih sportistkinja kakva je Španovićeva", objašnjava Obradović.

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Dec 23, 2014 at 12:00pm PST

Mi treneri i sportisti sve prevodimo u cifre, jer procenat masti mora da bude minimalan. Svaki kilogram više odnosi poneki centimetar na skakalištu. Kod skakača uvis to je najdrastičnije: kilogram više, tri centimetra manje. I mi u skoku udalj imamo svoju računicu - nije identično, ali je slično - kaže on.

Ovako izgleda dnevni meni Ivane Španović:

Doručak: KafaUžina: Voće i povrćeRučak: Riba, biftek, piletina, ćuretina, testenina - paste za svežim povrćem ili rižoto sa povrćem, salateUžina: Sveži sokovi - grejp, limeta i narandžaVečera: Tanjir čorbe ili jedna banana. Posle napornih treninga, proteinski šejk

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Dec 22, 2014 at 12:36am PST

Ugao nutricioniste: Ishrana sa 60 odsto ugljenih hidrata

Sportisti ne žive životom običnih ljudi, što se ogleda i u njihovoj ishrani - kaže dr Marija Anđelković, sportska nutricionistkinja sa licencom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Količine i vrste jela razlikuju se u okviru istog sporta.

"Kod skakačica kakva je Ivana najvažnija je brzina. Zato se preporučuje minimum masti, odnosno najmanja telesna masa u odnosu na mišićnu. Bacači poput Kolašinca takođe teže da razviju mišiće i dobiju na snazi, ali je normalno da ljudi od 140 kilograma imaju i masti, ponekad od 20 do 30 odsto mase", kaže doktorka Marija.

"Odmor je potreban, ali suviše kratak da bi se dozvolio poremećaj energetskog balansa u organizmu. Posle bi trebalo još toliko vremena da se vrati u normalu", objašnjava ona.

Moćni sagorevač masti - Napitak koji topi salo u rekordnom roku!

Pravila sportske ishrane su opštepoznata.

"Sportista troši u proseku 3.500 kalorija dnevno, pa se unose namirnice koje daju energiju: od 55 do 60 odsto ugljenih hidrata, a odnos proteina i masti zavisi od vrste sporta i individualnih potreba", kaže dr Anđelković.

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Oct 22, 2014 at 10:54am PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs