Ko bi rekao

Vodio tajni život: Evo šta je glumac krio 75 godina!

Pre nekoliko dana, svet je napustio Kristofer Li, jedan od najvećih šmekera u svetu filma, a onda su otkriveni prljavi detalji
Celebrities
09:32h Autor:
Vodio tajni život: Evo šta je glumac krio 75 godina!
Foto: Profimedia

Kristofer Li imao je probleme sa disanjem, nakon čega je primljen u bolnicu, gde je i preminuo pre nekoliko dana. Njegovu karijeru obeležile su neverovatne uloge negativaca koje su svi "voleli da mrze".

Ispovest sestre Jovanke Broz: Tito proveo 15 dana sa Sofijom Loren! (FOTO)

Glumac Kristofer Li danas je najpoznatiji po ulozi Sarumana u filmskim trilogijama „Gospodar Prstenova“ i „Hobit“. Međutim, Li je sve osim običan glumac. Ceo njegov život predstavlja jednu veliku anegdotu.

Bio je pripadnik specijalnih snaga Velike Britanije u Drugom svetskom ratu. Li je u Severnoj Africi učestvovao u borbama protiv nemačkih jedinica generala Romela. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i hrabrosti, dobijao je delikatnije ratne zadatke.

Foto. Profimedia
Foto. Profimedia

Vihori rata doneli su Kristofera i na naše prostore. On je od svoje vlade dobio zadatak da pruži podršku partizanskoj borbi protiv nacista u Jugoslaviji. O njegovom delovanju u Jugoslaviji zna se veoma malo. Jedna stvar je izvesna, Kristofer Li je poznavao Josipa Broza Tita. Glumac se borio i u čuvenom desantu na Drvar, kada je Tito za dlaku pobegao nemačkim padobrancima.

Kako je Kristofer Li jedno od velikih holivudskih imena, pitanja o njegovom učešću u Drugom svetskom ratu nezaobilazan su deo svakog intervjua. Glumac je retko govorio na ovu temu, a njegov ratni dosije i dalje nije dostupan javnosti.

Jelena Đoković: Životna priča dame koju cela Srbija voli!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Malo ljudi zna da je glumac imao priliku da upozna autora knjige „Gospodar Prstenova“ Dž.R.R Tolkina. Ovo ga čini jedinim članom glumačke postavke „Gospodara prstenova“ koji je zaista poznavao čuvenog pisca.

Bio je do te mere bio fasciniran književnim opusom Tolkina, da je po sopstvenom priznanju pročitao sva dela ovog autora više desetina puta!

Kada je Piter Džekson počeo sa kastingom za film „Gospodar prstenova“, Li se prijavio za ulogu Gandalfa. Ova uloga mu nije bila suđena jer je Džekson zamislio Lija kao Sarumana davno pre početka zvaničnog kastinga.

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

Foto: Printscreen YouTube/ EgalmothOfGondolin01
Foto: Printscreen YouTube/ EgalmothOfGondolin01

Čuveni glumac oprobao se i u muzičkim vodama, a iza sebe ima nekoliko hevi metal albuma. Na svoj devedeseti rođendan, 27. maja 2012. godine, Li je izbacio singl „Let Legend Mark Me As A King“ čime je postao zvanično najstariji izvođač u ovom muzičkom žanru. Muziku za ovu pesmu komponovao je Riči Folkner iz benda Judas Priest.

Glumačku karijeru Kristofera Lija obeležile su uloge zlikovaca. Uloga koja ga je izbacila u prvi plan bila je u filmu „Drakula“ 1958. godine. Glumac je nekoliko puta tumačio ulogu vampira iz Transilvanije.

Silvana Armenulić: Tragedija nikad prežaljene boginje narodne muzike! (FOTO, VIDEO)

Osim Drakule, glumio je i Raspućina, što je predstavljalo veliki kuriozitet, s obzirom na to da je glumac upoznao ubicu pravog Raspućina, Feliksa Jusupova.

Tradiciju filmskih negativaca nastavio je i ulogama u filmovima „Čovek sa zlatnim pištoljem“ gde je bio protivnik Džejmsu Bondu, kao i u sagi „Ratovi zvezda“ ulogom zlog grofa Dukua.

Zbog svojih tipičnih filmskih uloga, kao i interesovanja za hevi metal, o Liju se u medijima počelo govoriti kao o ljubitelju okultizma. Brzo su se raširile i glasine da je glumac vlasnik jedne od najvećih biblioteka na temu okultizma. Govorilo se da ta navodna biblioteka sadrži između dve i dvadeset hiljada naslova.

Glumac je sve ove tvrdnje oborio u jednom intervjuu. On je izjavio da zaista ima veliku biblioteku i da u njoj ima svega nekoliko knjiga sadržine koja bi se mogla okarakterisati kao okultna.

Dobila životnu šansu sa 18 godina: Princeza Amira, žena kojoj se svet divi! (FOTO)

Prilikom posete jednom univerzitetu, jedan od studenata upitao je glumca da li se ikada sreo sa satanistima. Li je odgovorio potvrdno, ali je potom upozorio sve prisutne da se ne upuštaju u takve stvari „zato što će osim zdrave pameti izgubiti i dušu".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za njegove zasluge u svetu umetnosti i humanitarnog rada, britanska kraljica dodelila mu je titulu sera. Govorio je šest svetskih jezika, bio je šampion u mačevanju, pokazao se kao vrlo sposoban u kriketu, izvodio sam sve opasne scene, bio je jedan od najviših glumaca u istoriji filma, njegovi preci su osnovali prvu operu u Australiji, odbio je da nastavi da igra lik Drakule, upoznao je Raspućinove ubice, kružile su priče da poseduje zbirku okultnih tekstova, ima kraljevske krvi, a moguće je da, ipak, i dalje ne znamo celu priču neverovatnom životu Kristofera Lija.

Jeziv život Nine Morić: Cena života na visokoj nozi!

Kristofer Li bio direktni potomak Karla Velikog (742-814). Naime, koreni porodice njegove majke, grofice Estele Marije Karandini di Sarcano, vode čak do antičkog Rima.

Kao dokaz srodstva sa slavnim franačkim kraljem, Li je uvek nosio prsten sa carskim žigom.

Fasciniran smrtnom kaznom, a posebno profesijom dželata, uspeo je da prisustvuje poslednjem javnom smaknuću koje je održano u Francuskoj.

Pravo lice Krvave Meri: Okrutna engleska kraljica sejala strah!

Njegov prijatelj i glumac Norman Lojd ispričao je da je Li znao imena svih dželata u Engleskoj od XV veka. U razgovoru sa piscem i novinarom Džejmsom Livijem, kao i u svojoj autobiografiji, glumac je otkrio da je sa 17 godina u Versaju, pored Pariza, prisustvovao smrtnoj kazni ubice Ežena Vajdmana, koji je giljotiniran 1939. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs