Pileća supa oduvek se smatrala lekom koji pomaže i olakšava tegobe prehlađenim i bolesnim od gripa. Još je slavni Majmonid, lekar iz 12. veka, napisao kako supu od kokoške koristi protiv hronične groznice i da ona uspešno olakšava iskašljavanje. Godine 1978. naučnici iz Amerike napravili su eksperiment koristeći vruću vodu, hladnu vodu i kokošju supu kako bi proverili delovanje na pacijenta s gripom. Rezultati su pokazali da je supa bila najdelotvornija.

Ljutkasto čisti sinuse
Vruća voda je takođe olakšala tegobe onih koji su je pili, ali ne koliko onima koji su srkali supu. Naučnici su znali da je cistin, aminokiselina koje ima mnogo u piletini, hemijski sličan leku koji se pravi protiv bronhitisa i drugih disajnih infekcija. U istom kulinarsko-medicinskom ispitivanju naučnici su zaključili da sastojci koji podstiču suzenje očiju i curenje nosa dodatno olakšavaju simptome virusa. Tako supa s jakim, ljutim dodacima odlično pomaže. Beli luk, ljute papričice, ren, đumbir i kari začini su oni koji će razbiti začepljen nos i otvoriti sinuse.

Korisna, ali nije lek
Ispitivanje lekovitosti pileće supe napravio je dr Stefan Renar. On je istraživao uticaj raznih supa, od domaćih do onih veštačkih iz kesice. Zaključio je da supa sprečava bele krvne sudove, neutrofile, da pojačavaju upalu povezanu sa simptomima prehlade i gripa. Tako se smanjuje nadražaj disajnih puteva i proizvodnja sluzi, u čemu neutrofili imaju veliku ulogu. Ipak, velika prednost je data domaćoj supi. I koji je zaključak na kraju? Ovo jelo čini da se, barem privremeno, osećate bolje, ali virusi će ipak morati da obave svoje.