preminuo u 95. godini

Šarl Aznavur: Neverovatna životna priča poslednjeg pravog šansonjera! (FOTO)

Preminuo je čovek čiji je glas obelžio prošli vek i iza kojeg je 80-godišnja karijera u muzici i na filmu

Vip priča
19:04h Autor:
Šarl Aznavur: Neverovatna životna priča poslednjeg pravog šansonjera! (FOTO)
Šarl Aznavur, Foto: Profimedia

Francuski pevač jermenskog porekla Šarl Aznavur preminuo je u 95. godini života, javio je njegov potparol za javnost. Često nazivan francuskim Frenkom Sinatrom Aznavur je karijeru na filmu započeo još kao dete početkom četrdesetih godina, a prvi je album objavio 1953. godine.

Pravim imenom Shahnour Varinag Aznavourian rođen je u Parizu, a oba roditelja - Mišel Aznavurian i Knar Baghdasarian - su ponosni Jermenci koji su u Parizu vodili jermenski restoran Le Caucase. Maleni je Šarl već sa devet godina odustao od školovanja kako bi se posvetio karijeri. Otkrila ga je, u muzičkom smislu, niti manje niti više nego Edit Pjaf koja ga 1946. godine vodi sa sobom na turneju. Aznavur je tada imao 22 godine. "Dao sam joj svoju mladost, ludost i talent. Volela je moju džezi stranu, a nakon što mi je savetovala da operišem i smanjim nos rekla mi je kako me je više volela s velikim nosom", rekao je o muzičkoj legendi s kojom je nastupao i u kultnom pariškom Mulen Ružu.

Tokom karijere prodao je više od 100 miliona ploča u 80 zemalja, a od 1.400 pesama koje je pevao napisao je 1.300. U medijima su ga nazivali "francuskim odgovorom Frenku Sinatri". Osim što je pokorio muzički svet, pojavio se i u nekim neprikosnovenim filmskim klasicima poput "Tirez Sur la Pianiste" Fransoa Trofua i "Les Fantômes du Chapelier" Kloda Šabrola, a film "The Tin Drum", inače ekranizacija knjige Gintera Grasa dobio je i Oskara za najbolji strani film 1980. godine u kojem je Aznavur glumio jevreja, prodavača igračaka.

Njegovi su roditelji tokom okupacije Pariza skrivali Jevreje i komuniste, dok je Aznavur kovao talenat nastupajući u kabareima. Ponosni Jermenac koji je uvek govorio kako je "francuski njegov ljubljeni jezik rada, ali Jermeni su porodica" prezirao je nacionalizam svake vrste.

Godine 2002. tokom predsedničkih izbora kada je u završni krug ušao i nacionalista Žan-Mari Le Pen iz Nacionalne Fronte Aznavur je javno rekao kako je potpisao "Vive la France" peticiju, i pozvao Francuze da u znak protesta pevaju "Marseljezu". Na kraju je Aznavurov prijatelj Žak Širak odneo 82 posto glasova. Aznavur je napisao i pesmu o genocidu Jermenaca naziva "Ils sont tombés" radi čega je vrlo nepopularan u Turskoj koja tvrdi da je reč o sukobu između Turaka i Jermenaca, ali da se nikada nije odvio genocid.

"Ono što je, smatram, jako smešno jeste da je Turska nešto izgubila. Nemaju ni jednog velikog pevača, a ja sam recimo mogao biti turski pevač, dok sam danas francuski pevač. To pokazuje da genocid nikada nema smisla jer uvek postoje preživeli", rekao je pre dve godine Aznavur kada je u SAD-u dobijao zvezdu na pločniku slavnih Jermenaca.

Mlađima je možda najpoznatiji po pesmi "She" iz 1974., romantičnoj baladi koju je ispevao na francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom, a verzija Elvisa Kostela iskorišćena je za film "Notting Hill" 1999. godine. Aznavur je s godinama nastupao manje, ali i dalje s jednakim elanom, pa je tako još pre dve godine održao koncert u Njujorškom Madison Square Gardenu.

"Bio je najveći i najbolji muzičar interpreta na svetu. Njegove su ga pesme koje je sam pisao i onda izvodio učinile nezaboravnim za sva vremena", rekao je baletski redatilj ser Metju Borne, a reditelj Piter Bogdanovič za njega je 2017. ustvrdio kako je "Sinatra jednom rekao da je svaka pjesma monodrama s jednim likom, a Šarl osim što je vanserijski pevač je i vanserijski glumac".

"Potpuni Francuz u svakom smislu, neodvojiv od svojih jermenskih korena i prepoznat u celom svetu Šarl Aznavur muzikom je popratio sreću i bol tri generacije. Njegova remek dela, njegov beleg i njegova genijalnost će ga nadživeti", napisao je na svom Tviteru francuski predsednik Emanuel Makron. Rusi su ga voleli toliko da je nakon koncerta u Moskvi dobio 15-minutne stajaće ovacije, a njegove je pesme od reči do reči na koncertima uvek pjevao i Šimon Peres.

Aznavura su priznanjima poput "Légion d'honneur" i "nacionalni heroj Jermenije" zasule i domovina i dedovina, a obožavala ga je i Amerika gde je Aznavur uvek rado odlazio.

"Moja publika, gde god da jesam, u trenutku koncerta postaje moja porodica", rekao je o svojoj karijeri i motivaciji za rad Šarl Aznavur.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs