pročitajte

Ispovest sina Vudija Alena: Tata je oženio moju sestru, meni je to neoprostiv greh! (FOTO)

Pre tridesete godine ostvario je gotovo neverovatnu filmsku karijeru u diplomatiji, novinarstvu i humanitarnom radu

Vip priča
Autor:
Ispovest sina Vudija Alena: Tata je oženio moju sestru, meni je to neoprostiv greh! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ako je Vudi Alen bio dete zatočeno u telu odrasle osobe, koji se uvek rugao odgovornostima "velikih", piše Gardijan, onda je njegov sin Ronan Farou starmalo dete, koje je prerano odraslo i koje iskreno želi svet da učini boljim mestom. Ronan, Pulicerom nagrađeni novinar, i Vudi, verovatno najveći živući američki reditelj, imaju odnos dostojan grčke tragedije.

Iz tih je, često vrlo javnih svađa i skandala, Ronan, koji je rođen kao Satčel Alen, vukao "inspiraciju". Mladić s navršenih samo trideset godina najmlađi diplomata Bard koledža, koji je tamo filozofiju diplomirao sa samo 15 godina, a onda krenuo na studije prava na Jejlu.

foto: Profimedia

Gde god da je došao njegovi profesori su bili fascinirani njegovim talentom za pisanje, kao i inteligencijom. U protekle tri godine "razotkrio" je Harvija Wajnstina i de fakto pokrenuo "MeToo" i "TimesUp" pokrete, a napisao je i knjigu "War on Peace" o sumraku američke diplomatije, koju su politički stručnjaci već prozvali jednom od "najvažnijih i najpametnijih uradaka decenije".

Farou je, to je činjenica, dobio sve benefite koje mogu naći dete holivudskog plemstva. Jedino biološko dete reditelja i glumca Vudija Alena, i glumice Mije Farou čiji su roditelji, pak, irska glumica Maurin O'Hara i australijski reditelj Džon Farou.

Rođen je kao Sačel O'Salivan Alen, ime je dobio po poznatom igraču bejzbola Sačelu Paigeu, a kako bi se odvojio od oca Ronan se kao 10-godišnjak počeo nazivati Simus, ali Amerikanci to nisu mogli da izgovore pa je ime, kada je to postalo moguće, promenio u Ronan. Kao petogodišnjak Ronan je svedočio groznom raspadu braka roditelja, optužbama protiv oca da je seksualno zlostavljao usvojenu sestru Dilan koja i danas iznosi iste optužbe o "neprimerenim dodirima na tavanu" kada je ona bila malena devojčica, nedugo nakon što su se roditelji razišli.

foto: Profimedia

Treće dete slavnog para, Mozes Farou, pak brani oca i tvrdi ono što su u jednom trenutku tokom istrage zaključili i psiholozi - Dilan je zatrovana od strane majke.

"Uvek se radovala očevom dolasku, pa su optužbe krenule tek kada su se rastali", kaže Mozes. A celi svet se seća kako su se, i zašto, razišli Vudi i Mia.

Farou je jednog dana pronašla fotografije nage Sun Ji Previn, njene usvojene ćerke iz prethodnog braka s Andre Previnom. Tada dvadesetogodišnju devojku fotografisao je njen poočim Vudi Alen, koji je kasnije na sudu rekao da je "mislio da će afera ostati tajna". Alen i Sun Ji i danas su u braku i imaju dvoje usvojene dece.

Ronan se, iako mu to nije lako, celi odrasli život pomalo zezao na tu temu. "Srećan dan očeva, ili kako to u mojoj porodici kažemo, dan šogora", tvitovao je jednom Farou. Oca, kojeg tako ne naziva, ne štedi, a sestru Dilan i njene optužbe beskompromisno podržava.

foto: Profimedia

"Moj otac je oženio moju sestru i ja sam time postao njegov sin i šogor, to je neizbrisiv moralni transgres", kaže Farou čija majka, Mija, takođe nije na glasu kao "normalna i obična" zvezda. Mia je priznala da je, paralelno uz vezu s Vudijem i dalje nalazila vremena da se nalazi i viđa sa svojim bivšim suprugom Frenkom Sinatrom, čak jednom rekavši kako nije sigurna koji je od dvojice Ronanov otac. Tračevi već godinama kruže SAD-om da je plavooki i lepuškasti mladić slika i prilika Sinatre, a Njujork Post je u jednom članku argumentovao da je "novinar gotovo sin obojice, ima Sinatrin šarm i Alenov mozak".

Njegova majka je tokom života "sakupila" 11-ero biološke i usvojene dece. U svom je intervjuu koji je devedesetih šokirao Ameriku rekla da je Dilan usvojila jer je "Vudi jako hteo plavu devojčicu, pa smo tražili plavu devojčicu".

foto: Profimedia

Bila je Anđelina Džoli pre Anđeline Džoli, kojoj su često prigovarali da decu tretira kao asesoar ili način da zadrži muškarce. I nekadašnja je dadilja rekla da je Mia u svoj budoar prihvatala samo Dilan i Ronana, dok su Mozes i ostala usvojena braća i sestre, mnogi s posebnim potrebama, bili u prizemlju, a njima su se bavile dadilje.

Ronan pak kaže kako ga je upravo odrastanje s različitošću uverilo da je njegov poziv da pomaže društvu. Farou je do svoje tridesete već skupio nekoliko prestižnih nagrada za volontiranje i dobrotvorni rad. Majka ga je, u detinjstvu, vodila na niz putovanja širom Afrike, a u Sudanu je čak pokupio bolest kostiju zbog koje je par godina bio prikovan uz invalidska kolica.

Iako nije uspeo (barem za sada) da skine svog oca s pijedestala i pokrene novu istragu, Ronan je kroz dugotrajan i mukotrpan istraživački rad, razotkrio gadosti producenta Harvija Vajnstina, a time inspirisao pokret "TimesUp" i "MeToo" koji su razotkrili seks skandale u različitim industrijama i krajevima sveta. Ali, Farou povlači crtu i kaže da nije svaki loš sastanak ili razočaravajuće iskustvo vredno toga da se proglasi "zločinom".

foto: Profimedia

"Postoji neka siva zona, i ako vam je sastanak loše prošao i neko je pokušao da vas poljubi možete reći "hvala, ali ipak ne", pre no što viknete "napastovanje". Kada je reč o izvorima koji se meni javljaju moj je posao da proverim svaki navod, pronađem još izvora i potvrda jer ovo što mi radimo može razarati živote.

Zato i jesam radoholičar koji radi 12 sati dnevno, barem", kaže Farou koji je za svoju priču o Vajnstinom dobio (zajedno s redakcijom Njujork Tajmsa i Nju Jorkera) Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo. Za novinarski rad tokom karijere dobio je i prestižnu "Walter Cronkite Award", a Vajnstin priču, priseća se za Gardijan, svi su odbijali sve dok nije došao u Nju Jorker gde su mu dali zeleno svetlo.

"Govorili su da će mi karijera nakon toga biti mrtva, ali eto", kaže Farou koji je u međuvremenu radio na knjizi "War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence". Farou je, naime, rane dvadesete proveo radeći za slavnog diplomatu Ričarda Holbruka, a bio je i savetnik Hilari Klinton za "mlade i politiku".

foto: Profimedia

Proputovao je većinu sveta i, kako kaže, "svedočio izumiranju američke diplomatije čiji je jedan od pionira bio upravo Holbruk". "Ako verujete u priču da je "specijalni savetnik za globalna pitanja mladih" pravi posao, onda ste upravo tip osobe za koju je detaljno osmišljen projekat Ronan Faou", kaže Gardijanov Majkl Volf koji tvrdi kako je nesumnjivo briljantan mladi čovek proizvod neverovatne PR mašinerije.

"Priča o Rouds akademiku, Klintovom savetniku, Hollbrukeovom štićeniku i novinarskom revolucionaru pre 30. rođendana nije samo priča o talentu i radu, nego i demonstracija dobre pozadine i plana. Sa svojim pedigreom, što akademskim što porodičnim, nadobudni Ronan je preskočio sve druge genijalce u grupi i postao čudo prirode", kaže Volf, autor knjige "Fire and Fury" o Donaldu Trampu.

"Ima puno pozitivnih primera pametnog vođstva u svetu danas, ali Amerika se povlači iz pametne diplomatije, i daje uzde vojsci, dok naše mesto zauzima Angela Merkel.

Vidimo kako Kina nagriza zapadne sile i postaje vođa uprkos njihovim retrogradnim praksama kada je reč o ljudskim pravima", kaže Farou pričajući o 400 stranice "teškoj" knjizi koju, barem za sada, hvale oni koji su je imali priliku da čitaju. O tome treba li Vudijem Alena, na isti način kao Bila Kozbija ili Harvija Vajnstina, "izbaciti" iz javnog života i otvoreno kritikovati sve one koji sa njime rade, kao što to čini Dilan, ima jasan odgovor.

"Kod Alena postoje dokazi da on ima niz transgresa s vrlo mladim devojkama, i o tome je pisao i Vošington Post. On serijski fiksira maloletnice, a mnogi su naši prijatelji rekli i svedočili da se uvek neprimereno ponašao prema Dilan.

Nisu samo masivni slučajevi poput Vajnstinovog vredni istrage i ispitivanja. Kad je reč o društvu i njegovim "obavezama" prema onima koji nisu osuđeni apsolutno smatram da se mora raditi distinkcija između dokazano krivih na sudu, i svih ostalih.

Posebna je priča da li će s neko zbog nečega bojkotovati nečiji rad. Neki smatraju da, kao što to misli moja sestra, koja, ponavljam, govori iz perspektive žrtve. Ja lično nisam pozivao na ničiji bojkot, to nije u domenu mog posla", rekao je Ronan Farou.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs