rođena na današnji dan

VOLELA JEDNOM, NIKADA SE NIJE UDALA, SA 50. GODINA USVOJILA DVOJE DECE: Život legendarne Dajan Kiton!

Dajana Kiton je rođena 5. januara 1946. godine. Poznata glumica, rediteljka i producentkinja, započela je svoju bogatu karijeru u pozorištu, a prvo pojavljivanje na velikom platnu desilo se 1970. godine...

Vip priča
Autor:
VOLELA JEDNOM, NIKADA SE NIJE UDALA, SA 50. GODINA USVOJILA DVOJE DECE: Život legendarne Dajan Kiton!
Dajan Kiton, Foto: Profimedia

Prva velika uloga i ona zbog koje se proslavila je bila u kultnom ostvarenju italijanskog reditelja Frensisa Forda Kopole u filmu "Kum", u kom je igrala Kej Korleone, ženu čuvenog Majkla Korleonea, koga je maestralno odigrao Al Paćino.

Ne treba zaboraviti i njene sjajne uloge u filmovima tadašnjeg dečka, Vudi Alena, "Play it again, Sam," Sleeper," Reds", "Marvin's Room," "Something's Gotta Give", i mnoga druga.

Dajana Kiton se osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka često pojavljivala u romantičnim komedijama, kao što su "Baby Boom", "Father of the Bride," "The Firsts Wives Club."

Ona je uspela da ukroti najvećeg zavodnika 20. veka: Ja sam se u njega zaljubila i želela da budem sa njim do kraja života! (FOTO)

foto: Profimedia

Njene filmove publika već decenijama željno isčekuje, a cifra koju su njeni filmovi napravili i to samo u Americi prelazi neverovatnih milijardu dolara.

Odrastanje

Dajana Kiton je rođena sa imenom Dajan Hol. Njena majka se bavila amaterski fotografijom, dok je njen otac bio agent za nekretnine. Majka ju je često vodila u pozorište i to je podstaklo mladu Dajan da se oproba u glumi.

Dajan Kiton je imala još jednu inspiraciju. To je bila glumica Ketrin Hepbern, za koju je imala samo reči hvale, posebno zbog toga što je uvek glumila jake i nezavisne žene.

U toku školovanja, počela je da se bavi i pevanjem, a igrala je u školskoj predstavi lik Blanš Dubua u čuvenoj drami "Tramvaj zvani želja."

Posle diplomiranja, upisala se na koledž, koji je napustila nakon godinu dana i uputila se ka Menhetnu u nadi da će se probiti kao glumica. Prvih godina u Njujorku, zarađivala je i od pevanja po klubovima. Kasnije, svoje pevačko umeće iskoristiće u filmu "Eni Hol", za koji će dobiti i nagradu Oskar.

Učila je glumu kod uglednih profesora u Njujorku, a svojoj glumi ume da kaže da je dobra koliko je i njen partner na sceni ili pred kamerama.

Džek Nikolson je za nju rekao: "Ona pristupa scenariju kao da je pozorišna predstava, i uči ga od korice do korice. Ne znam ni jednog drugog glumca koji to radi."

Al Paćino pravo u centar: Od čuvenog glumca ima šta da se nauči!

foto: Profimedia

Karijera

Nakon probijanja na film posle uloge u filmu "Kum", bila je skeptična da li da prihvati da igra i u drugom delu. "Kada sam pročitala scenario, shvatila sam da ne mogu da odbijem."

Usledile su godine plodnog filmskog stvaralaštva sa tadašnjim ljubavnim partnerom i poznatim Njujorškim rediteljem i piscem, Vudi Alenom. 1977. godine Kiton je odigrala ulogu koja joj je donela prvog Oskara, u filmu "Eni Hol." Priča se da je taj scenario nastao kao omaž njihovoj vezi i da u tom filmu nije bilo mnogo glume.

Poznata po svom ekscentričnom ponašanju, Dajan Kiton je izgradila od sebe prepoznatljivu glumicu, koja se retko kada povinuje rediteljima. Svoj stil, glumački ali i modni, nije menjala, već prilagođavala sama ulogama koje je igrala. Kostim koji je nosila u filmu "Eni Hol" i danas važi za jedan od najboljih u svetu filma.

1979. godine sa filmom "Menhetn", Dajan Kiton i Vudi Alen završili su svoju glumačku i emotivnu vezu. Sledeći film koji će raditi zajedno biće tek 1993. godine.

Životna priča Mije Farou: Od porodičnih tragedija do skandala! (FOTO)

foto: Profimedia

Dajan Kiton je vrlo brzo našla utehu u zagrljaju jednog od najvećih zavodnika Holivuda. Vorena Bitija. Nakon dve godine strasne ljubavne veze sa čovekom koji je već tada slovio za neodoljivog, Voren Biti je dao Dajani ulogu u svom prvom rediteljskom filmu, u kojem će i zaigrati zajedno, po prvi put.

Film "Crveni", koji je snimljen po istinitim događajima,Dajan je glumila novinarku i feministkinju, koja je u braku sa radikalnim novinarom Džon Redom, ženom koja ga je pratila sve do Rusije u toku Civilnog rata.

Njujork Tajms je o njenom izvođenju napisao: "Ništa manje, nego veličanstvena - prelepa. sebična, duhovita i inspirisana. Ovo je njena najbolja uloga do sada." Kiton je i za ovu ulogu dobila nominaciju za Oskara.

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

foto: Profimedia

Devedesetih godina Kiton je počela da igra u nešto "neozbiljnijim" filmovima, ali nalsovima koji su pronalazili put do šire publike. U pitanju su komedije. Igrala je sa nekim od najvećih imena...Stivom Martinom, Džekom Nikolsonom, Bet Midler, Goldi Hon i mnogim dr.

1993. godine pristaje da ponovo zaigra u ulozi Kej Korleone, u trećem nastavku filma "Kum."

Kultna komedija iz 90-tih postajte TV serija: Njih ste obožavali! (VIDEO)

foto: Profimedia

Ljubav

Dajan Kiton je imala nekoliko strasnih ljubavnih veza sa poznatim muškarcima Holivuda ali je sve počelo tako što se prvo zaljubila u slavnog Njujorškog reditelja i pisca, Vudi Alena. Upoznali su se kada je Kiton došla da proba za ulogu u njegovom filmu "Play it Again, Sam." Odmah posle probe, otišli su na večeru, a Vudi Alen je jednom izjavio da je bio potpuno zatečen njenim smislom za humor i da je to ono što ga je kod nje privuklo. Njihov odnos je bio stvaralački, nadahnjivali su jedno drugo, i imali jaku intelektualnu vezu.

Helen Miren: Nije odolela kokainu, volela Lijama Nisona, zbog jednog celog života žalila! (FOTO)

foto: Profimedia

Nikada nisu živeli zajedno, a snimili su čak 8 zajedničkih filmova u samo 8 godina koliko je veza trajala. Kiton je skoro izjavila da su njih dvoje i dalje veoma bliski prijatelji.

1979. godine u njen život je ušetao najveći Holivudski šmeker i zavodnik, Voren Biti. Zaljubili su se na snimanju filma "Crveni". Tabloidi su bili okrutni prema ovoj vezi na šta ona nije navikla. Čak su je često poredili sa Gretom Garbo, koja takođe nikada nije dozvoljavala da bude na naslovnim stranama tabloidnih magazina. Ova strasna i kratka veza završila se nedugo pošto su snimili film. Za njega je u jednom intervjuu rekla da je on idealan muškarac ako želite da se osećate kao žena. Ostali su prijatelji do dan danas.

Životna priča Kevina Kostnera, glumca za kojim su žene ludele: Jedno poznanstvo mu je promenilo život! (FOTO)

foto: Profimedia

Najburnija veza koju je doživela, sigurno je ona sa Al Paćinom. Par se upoznao na snimanju filma "Kum" i bili su u vezi godinama, mada su svako malo raskidali i mirili se. Navodno su svoju ljubavnu romansu završili tek nakon završetka snimanja trećeg dela. Kiton je za njega rekla: "On je tako zabavan...Za mene, on ima najlepše lice. Mislim da je Voren prelep, ali lice Al Paćina je mmm...Ubistveno, ubistveno lice."

Najtužniji momak Holivuda: Ljudima je potrebno da budu srećni da bi živeli, meni ne! (FOTO)

foto: Profimedia

Dajan Kiton izjavila je nedavno da veruje da su mnoge njene veze sa poznatim partnerima propale jer nije bila preterano naređivački ili majčinski nastrojena.

– Ljubavi s poznatima, barem u mom slučaju, bile su kratkog veka. Nisam znala da se nosim sa slavom. Na neki način sam bila svesna da to neće trajati i da s njima nikada neću do kraja ostvariti svoje snove. Možda se zato nisam ni udavala. Možda sam htela nešto više, a možda ni ja, poput Ala, nisam bila spremna za brak – otkrila je glumica.

U julu 2001. godine Kiton je imala nešto da kaže o starenju i o tome što je neudata.

- Ne mislim da to što sam neudata moj život manje vredi. Taj mit o usedelicama je jedno obično đubre.

Kiton je usvojila dvoje dece kada je napunila 50 godina, ćerku Dekster i sina Djuka.

Brus Vilis, opasan momak mekog srca: Imao sam devojke i pre nje, ali nijedna joj nije bila ni do kolena! (FOTO)

foto: Profimedia

O majčinstvu

Majčinstvo me učinilo kompletnom osobom, snažnom i sposobnom da odbacim svoje strahove od usamljenosti, gubitka i smrti. Srećna sam i zadovoljna životom. Imam mir i svoju decu, i to mi je dovoljno. Kao stariji roditelj uspevam nekako sve da izbalansiram i uhvatim se ukoštac i s Djukovim tinejdžerskim šalama i Deksterinim ženskim razmišljanjima. Ljudi obično kažu da su moji kćerka i sin srećni što me imaju. Međutim, prava je istina da sam ja srećnica: moja deca su me spasila od mene same – priznala je nedavno.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)

foto: Profimedia

O religiji

- Uvek sam bila religiozna, još kao dete...Mislim da je moje interesovanje za religiju nastalo zbog toga što sam želela da odem u raj.

O plastičnoj hirurgiji

- Zaglavila sam sa idejom da moram da ostanem autentična...Moje lice mora da izgleda kao što se ja osećam.

Pored glume, Dajan Kiton se aktivno bavi očuvanjem starih zgrada, piše knjige, a od 2006. godine je redovan kolumnista na sajtu Hafington Post.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Bavi se produciranjem filmova i serija, a trenutno najveći hobi koji ima je fotografija. Za Veniti Fer je rekla: " Imam mnogo fotografija, što mojih, što onih koje sam skupljala svih ovih godina - scene poljubaca iz filmova, slika koje mi se sviđaju. Vizuelna umetnost je za mene jako važna."

I za kraj...

"Pravite greške, radite previše ili premalo. Ništa strašno. Zabavljajte se. Smejte se. I ne zaboravite karmin", rekla je Dajana Kiton.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs