Prljave tajne isplivavaju na površinu

Holivud na nogama: Više niko neće da radi sa zlostavljačem Vudijem Alenom?!

Nakon Vajnštajna, ovih dana i Džejms Franka, Holivud čini se, neće imati milosti ni prema slavnom režiseru kultnih filmova

Celebrities
Autor:
Holivud na nogama: Više niko neće da radi sa zlostavljačem Vudijem Alenom?!
Foto: Fonet

Zašto sistem koji je srušio Harvija Vajnštajna i dalje brani Vudija Alena - u otvorenom pismu napisala je Dilan Farou, usvojena ćerka reditelja Vudija Alena i njegove nekadašnje partnerke, glumice Mije Farou. Kao devojčica od sedam godina optužila je oca da ju je seksualno zlostavljao u njihovom porodičnom domu u Konektikatu. To se dogodilo šest meseci nakon što je Alen ostavio Miju zbog njene usvojene ćerke Sun ji Previn, s kojom je reditelj danas u braku.

foto: AP / Evan Agostini

Sun Ji je imala 21 godinu kada je njena majka pronašla njene nage fotografije koje je snimio Alen. Ubrzo su priznali vezu, odselili se i venčali, a danas imaju dvoje usvojene dece. Jedan pedijatar je dao izjavu da je uveren da Dilan govori istinu, dok je jedan psiholog utvrdio da je reč o osveti besne majke koja je ćerku uverila u laži. Optužnica protiv Alena nikada nije podignuta, a 2014. Dilan je napisala otvoreno pismo u kojem je ponovno Alena optužila za zlostavljanje u detinjstvu. U tome ju je podržao i brat, novinar Ronan Farou, koji se, kaže, seća "Alenovog neprirodnog odnosa s Dilan". Upravo je Ronan bio autor prvih članaka koji su razotkrili ponašanje osramoćenog producenta Harvija Vajnštajna, a jedna od glumica koja je sa njim prva o Vajnštajnu i popričala je Mira Sorvino, zvezda Alenovog filma iz 1995. godine "Moćna Afrodita". Upravo je Sorvino nedavno objavila pismo u kojem se izvinjava Dilan što je "radila s njenim ocem i što joj nije verovala".

Životna priča Mije Farou: Od porodičnih tragedija do skandala! (FOTO)

foto: AP / Richard Vogel

"Pišem da izrazim svoju veru u tebe i bezrezervnu podršku. Priznajem da kada sam radila s Alenom bila sam naivna mlada glumica koja je sve navode o zlostavljanju "progutala" kao deo razvoda između Alena i Mije. Teško je odreći se svojih heroja kao što je Alen bio meni. Uloga u njegovom filmu bila je ostvarenje sna. Živimo u vremenu kada se sve treba preispitivati, a ovakva vrsta nasilja više ne sme biti tolerisana. Ako to znači da rušimo stare bogove, neka tako bude. Šaljem ti svu svoju ljubav i divljenje, i poruku da verujem u tebe. Divim se tvom integritetu i hrabrosti, jednoj ženi koja je sve ove godine stajala sama protiv plime i govorila svoju bolnu istinu", napisala je, između ostalog, Mira Sorvino koja je za ulogu u Alenovom filmu dobila Oskara za najbolju žensku ulogu.

Nju je tokom tog snimanja počeo da teroriše producent Harvi Vajnštajn, a kada je Sorvino počela da se zabavlja sa rediteljem Kventinom Tarantinom Vajnštajn i dalje nije odustao. Kada ga je zadnji put odbila, moćni producent je Sorvino stavio na crnu listu glumica koje više nikada neće raditi. Mirin otac Pol nedavno je izjavio da bi najradije "ubio to ucenjivačko smeće od čoveka koje je, umesto u zatvor, otišao na lečenje". Sorvino je hrabro upravo Ronanu ispričala sve detalje sukoba s Vajnštajnom, a Dilanin brat gomilanjem priča i izjava srušio je producenta i započeo svojevrsnu revoluciju koja je iznedrila #MeToo i druge pokrete.

Incest obeležio detinjstvo dece Vudija Alena: Sin otkrio brutalnu istinu! (FOTO)

foto: Profimedia

Alenovi portparoli su rekli da reditelj i dalje tvrdi da je nevin što su, kažu oni, svojevremeno dokazali i policija i lekari, pa nikada nije dignuta optužnica za zlostavljanje. Glumica i redatiljka Greta Gervig je takođe izrazila žaljenje što je 2012. glumila u Alenovom filmu "Rimu s ljubavlju". Na ovogodišnjim Zlatnim globusima film Grete Gervig "Lady Bird" osvojio je dve nagrade od četiri nominacije kao i jednoglasno odlične kritike, ali Gervig je izbegavala da odgovara na pitanja o Alenu. U svom poslednjem pismu Dilan Farou je napisala da joj se "srce lomi kada vidi žene kojima se divi poput Grete Gervig, Blejk Lajvli i Kejt Vinslet da rade s Alenom", a Greta je na to odreagovala.

foto: Reuters / Monica Almeida

"Shvatila sam nakon tog pisma da sam aktivno učestvovala u tome da jednoj ženi nanesem bol, i to me slomilo. Odrasla sam na Alenovim filmovima koji su na mene jako uticali, ali sada imam mogućnost da donosim drugačije odluke", napisala je Gervig i dodala da je srećna što je napokon prepoznaju zbog njenog vlastitog rediteljskog i spisateljskog rada. Mnogi se slažu da glumci ne bi smeli da budu ovako skrutinizovani radi uloga koje su prihvatili i odradili, jer nisu savest reditelja, niti mogu da znaju tačnu istinu, posebno kada je reč o osobama koje nisu prošle sudski proces i proglašene krivima, kao i da je jako zanimljivo da se zbog istih "grehova" ne prozivaju muškarci koji su radili s Alenom i sličnima.

Glumice Džesika Častejn i Dajan Kiton rekle su "da se neće izviniti zbog saradnje s Alenom jer mogu da sude samo o iskustvima koje su same s njim proživele, te da nije na njima da odlučuju o krivici", a Suzan Sarandon je dodala da "veruje da se dogodilo nešto što je protivzakonito i zlo, i zato više ne planira da sa njim radi u budućnosti".

Dajan Kiton: Bila je smrtno zaljubljena samo jednom, nikada se nije udala, a sa 50 godina usvojila dvoje dece! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs