Neverovatno

Čudna smrt svih koji su imali veze sa zvezdom Holivuda: Prokletstvo Džejmsa Dina! (FOTO)

Gluma ga je pretvorila u ikonu, a smrt u legendu. Do danas se debatuje o njegovoj seksualnosti, karakteru, "dubini" i motivaciji kao i strastima

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Džejms Din je jedna od onih retkih zvezda čiji je lik (i mit o istom) postao slavni nego njegovi filmovi. On je sam doživeo premijeru samo jednog od svoja tri filma, a tragična i bizarna smrt, koja se dogodila u trenutku kada je postajao najslavniji, sa samo 24 godine, samo je učvrstila njegov status ikone.

 

Džejms Bajron Din rodio se u Indijani 1931. godine, gde je živio kratko vreme pre no što se porodica, zbog očevog posla, preselila u Kaliforniju. Majka mu je umrla kada je imao devet godina.

 

Činilo se kako ga je oduvek zanimala umetnost. Svirao je violinu, plesao step i voleo da pravi skulpture. Najdraži mu je pak hobi, rekao je jednom svom menadžeru, bio njegov motor.

 

"Znam mnogo o njima mehanički, i obožavam da ih vozim. Bio sam na dosta trka i zaista sam ih dobro odradio", rekao je.

 

Napustio je fakultet kada mu je profesor drame rekao da se preseli u Njujork i "bavi tim zanatom".

 

10 godina bez Pola Njumena: Mrzeo slavu i popularnost, davao svima šakom i kapom, voleo jednu ženu 40 godina i umro u njenom zagrljaju! (FOTO)

foto: Profimedia

Neko vreme je statirao i glumio u reklamama, a onda ga je pod svoje uzeo legendarni Li Strasberg 1951. godine. Tokom sledećih godina razvio je svoj vrlo specifičan način glume koji mu je osigurao uloge u nekim televizijskim serijama i predstavama na Brodveju.

 

Film "East of Eden" njegov je prvi pravi uspeh, adaptacija romana Džona Stajnbeka 1052. godine. Din je manje, više improvizirao, a njegova uloga je oličenje nemira američke mladeži pedesetih godina.

 

Prema slavi, ali i prema smrti, jurio je meteorskom brzinom.

 

Iako se posvetio poslovima vezanim uz glumu, nikada nije zaboravio na svoju drugu strast - trke i motore. Iste godine kada je bila premijera "East of Eden", Din je bio učesnik trka u Palms Springsu i Santa Barbari. Kupio je i novi Porše Spajder, kom je dao nadimak "malo kopile" (“Little Bastard”) i planirao da vozi Salinas trku u Kaliforniji.

 

Opako lep i opasan: Bandit s ulice koji više uživa u društvu kriminalaca nego snobova versajskog kova! (FOTO)

foto: Profimedia

Porše je do Salinasa trebalo da preveze na prikolici, ali u zadnji čas je odlučio da ga sam vozi do tamo. Uz njega je bio njegov mehaničar Rolf Vuterič. Din je na putu za tamo oko 15 i 30 dobio kaznu zbog brze vožnje, ručao je u lokalnom restoranu uz put oko 16:45 i opet krenuo na put. Oko 17:45 video je kako prema njima ide Ford koji se priprema da skrene levo na raskrsnici koja je bilo ispred njih. Din je svom kolegi rekao "taj lik mora da stane, videće nas". Dva automobila su se sudarila prednjim delom.

 

Vuterič je katapultiran iz automobila i imao je nekoliko slomljenih kosti. Ford se kotrljao niz put, a 23-godišnji vozač, Donald Turnapsid, prošao s blagim povredama.

 

Porše se pretvorio u hrpu gvožđa i proklizao sa puta, s Dinom unutra. Prvi koji su došli na mesto nesreće pokušali su da ga izvuku iz limene hrpe ali se videlo da Din uopšte nije bio u jednom komadu.

 

I dalje se ne zna zašto se nesreća dogodila. Turnupsid nije optužen ni za šta, a svedoci kažu kako Din apsolutno nije jurio (verovatno jer je nedavno kažnjen). Buntovnik bez razloga proglašen je mrtvim malo nakon 18 sati, u Pazo Robles Vor Memorial bolnici.

 

Mračan život najfatalnijeg glumca: Ludo je voleo i ljubomorno čuvao, traume iz detinjstva lečio drogom! (FOTO)

foto: Profimedia

Gluma ga je pretvorila u ikonu, a smrt u legendu. Do danas se debatuje o njegovoj seksualnosti, karakteru, "dubini" i motivaciji kao i strastima.

 

Još je jedna legenda koja je vezana uz smrt Džejmsa Dina je ona vezana za njegov ljubljeni automobil. Din je čak snimio reklamu za pažljivu i sigurnu vožnju u kojoj izgovara rečenicu "vozite pametno, život koji spasite može biti moj".

 

Iako je sam auto bio hrpa lima, neki su njegovi delovi su spašeni i individualno prodati, a neobične stvari su se događale onima koji su spomenute komade kupili. Doktor koji je kupio motor poginuo je takoreći čim se seo za volan. Drugi vozač koji je kupio dva točka - ona su eksplodirala u isto vreme. Vozač koji je prevozio lim sa Poršea skliznuo je sa puta i poginuo.

 

Mnoge incidente "prokletstva" smrti Džejsa Dina teško je ili nemoguće potvrditi ali sasvim je sigurno kako to ne može lako da se odbaci.

 

Nisu mu dali da je voli i oženi: U smrt otišao umirući za njom! (FOTO)

foto: Profimedia

Sličnu priču ima i veliki britanski glumac Ser Alek Ginis (najpoznatiji po ulozi Obi Van Kenobija u "Ratovima zvezda"), koji je 1977. ispričao o svom susretu s Džejmsom Dinom s kojim je jednom imao prilike da večera. Mladi glumac mu se hvalio svojim automobilom, i ponosno ga pokazivao i pričao o njegovim brzinama iako još nikada nije ni seo u njega.

 

Ginis se priseća kako ga je "obuzeo jedan neobičan osećaj. Gotovo kao da je drugi glas u meni progovorio "molim te ne idi u ovaj auto jer, sada je četvrtak, 10 uveče, i u 10 uveče sledećeg četvrtka ako uđeš u taj automobil bićeš mrtav".

 

Bizarni trenutak je prošao, a Din to nije ozbiljno shvatio. Nastavili su da večeraju, zabavljaju se i pričaju, a u narednih nedelju dana mlada nada filma bila je mrtva.

 

Na mestu nesreće i danas se ostavlja cveće, viski i ženski donji veš.

 

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...