Kraljevska pravila

Iako se udala za princa postala je samo vojvotkinja: Zašto Kejt nije princeza, a Dajana je bila! (FOTO)

Iako se udala za princa Vilijama, Kejt Midlton nije dobila titulu princeze. Zato se svi pitaju kako je to uspelo Vilijamovoj majci, princezi Dajani. Stručnjaci za britansku kraljevsku porodicu razrešili su sve nesporazume

Vip priča
Autor:
Iako se udala za princa postala je samo vojvotkinja: Zašto Kejt nije princeza, a Dajana je bila! (FOTO)
Foto: Profimedia

Majka prinčeva Vilijama i Harija bila je najpoznatija kao princeza Dajana, a sada je nastalo mnogo zbrke oko kraljevske porodice i počelo je da se postavlja pitanje zašto je Dajana dobila titulu princeze, a Kejt Midlton nije, iako se 29. aprila 2011. godine udala za princa Vilijama.

To ne znači da ona nije dobila kraljevsku titulu. Službeno je ona Her Royal Highness The Duchess Of Cambridge, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža, ali ipak nije princeza Kejt.

Da li će Kejt Midlton ikada postati kraljica: O tome odlučuje ovaj član slavne monarhije! (FOTO)

foto: Profimedia

Zašto je onda Dajana bila princeza? Kako tvrde stručnjaci za kraljevsku porodicu, službeno Dajana nikada nije dobila tu titulu, već je udajom za princa Čarlsa 29. jula 1981. godine postala Her Royal Highness The Princess Of Wales, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Velsa ili, ukratko, Dajana, princeza od Velsa.

Princeza Dajana htela da otkaže venčanje: Ovako je saznala za najveću izdaju u životu! (VIDEO)

foto: Profimedia

Ukratko rečeno, Dajana, devojački lejdi Dajana Frensis Spenser, u svojoj zvaničnoj tituli imala deo s "princezom", ali formalno ona nije bila princeza jer bi u tom slučaju, baš kao kod princeze Šarlot, titula bila ispred njenog imena, a ne iza. Uprkos svemu, javnost ju je isključivo zvala princezom Dajanom, iako to formalno nije bila.

Princeza Šarlot u sekundi postala svetska zvezda: Jednim potezom oduševila sve! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Princ Vilijam rođen je kao His Royal Highness Prince William Of Wales i titulu princa stekao je rođenjem, a kraljica ga je na dan njegovog venčanja prozvala vojvodom od Kembridža. Upravo zbog toga i Kejt Midlton ima titulu vojvotkinje, a ne princeze.

Ako sve stavimo na papir, daje se zaključiti da je Dajana indirektno postala princeza venčanjem, a jedini drugi način da se ta titula službeno dobije je rođenjem, baš kako ju je dobila malena Šarlot. Ali ako princ Hari i Megan Markl budu imali decu, ona neće automatski dobiti titule princa i princeze jer se njih odnosi drugo kraljevsko pravilo.

Kako će sve Megan Markl zauvek promeniti britansku monarhiju: Kraljevski biograf otkriva do sada nepoznate detalje! (FOTO)

foto: Profimedia

Njihova deca dobiće titulu lord ili lejdi uz prezime Mauntbaten-Vindzor porodice princa Filipa. Godine 1960. kraljica je donela zakon da deca direktni prestolonaslednika dobijaju titulu princeze i princa, ali i da moraju da budu potomci po muškoj lozi, ne ženskoj. Zato u slučaju Zare i Pitera Filipsa to nije tako. Budući da su oni deca princeze Ane, nemaju kraljevske titule, dok ih imaju deca Čarlsa, Edvarda i Endrjua.

Nakon gubitka bebe osmehnula im se sreća: Stiže još jedna kraljevska prinova! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Zašto onda Džordž, Šarlot i tek rođeni sin princa Vilijama i Kejt Midlton imaju titule prinčeva i princeze? Zato što je kraljica Elizabeta napravila izmene 2012. godine i dopustila da sva deca Vilijama i Kejt dobiju počasne titule.

Revolucija u kraljevskoj porodici: Kako princ Džordž i princeza Šarlot već krše strogi protokol! (FOTO)

foto: Profimedia

Deca Harija i Megan te titule će dobiti tek kada princ Čarls napusti tron i njega preuzme princ Vilijam. Naravno, kraljica i u vezi sa ovim može da napravi ustupak.

Princ Čarls obrukao Elizabetu: Kraljica pred celim svetom kolutala očima! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs